0

Cum stii daca bei o cafea de calitate sau nu

10734230_10152754179093794_1243894705749843106_n

Cati dintre voi sunteti iubitori de cafea ? Eu unul sunt un mare fan si am inceput sa cunosc cum stau lucrurile de jumatate de an incoace cand doi prieteni si-au deschis un Coffee Shop de genul Take Away si mi-au explicat ca acele cafele lungi cu lapte sunt degeaba, o cafea buna trebuie sa indeplineasca cateva conditii esentiale, asta daca vrei sa bei o cafea adevarata, nu chestii din astea comerciale.

Acesti prieteni fiind barista de profesie au invatat sa duca cafeaua la rang de arta, la fel cum si bucatarii au dust mancarea la un nivel de arta culinara. Procesul de preparare a unei cafele espresso tine de cele mai multe ori in cafeaua aleasa, rasnirea cafelei, in masina de espresso folosita dar si de persoana pe care o prepara. De cele mai multe ori prepararea unui espresso de calitate tine de multe detalii de care sa se tina cont.

Alegerea boabelor de cafea este un procedeu important, de exemplu amestecul ar trebui sa fie 100% arabica, acestea trebuiesc mediu prajite si sa aiba culoare maroniu inchis si daca au un aspect gras atunci inseamna ca boabele au fost prajite prea mult sau au fost depozitate intr-un loc prea calduros. Cel mai bun espresso este cel care foloseste boabe prajite cu maxim 2 sau 3 saptamani inainte de data utilizarii, dar atentie a nu se confunda cu macinarea boabelor, acestea trebuiesc macinate fix inaintea prepararii cafelei.

ce-trebuie-sa-stii-despre-cafea-mit-si-realitate_size1

Boabele de cafea dupa macinare trebuie sa fie foarte fine si sa aiba un aspec asemanator cu cel al zaharului tos. Daca granulatia cafelei este prea mare, apa trece prea usor prin cafea din portafiltru si nu apuca sa extraga toate aromele si uleiurile din aceasta, iar uleiurile mai ales sunt foarte importante. Dar daca granulatia cafelei macinate este prea mica, atunci extractia dureaza foarte mult deoarece apa patrunde foarte greu prin aceasta ducand la un gust foarte amar.

Apa joaca si ea un rol foarte important pentru ca ajuta la aroma espresso-ului, la fel si temperatura apei de preparare, pentru ca apa trece prin portafiltru la o temperatura recomandata de 92 – 96 grade, daca nu se respecta temperatura apei atunci cafeaua va fi lunga, ceea ce nu ii ofera toate aromele si taria necesara.

GRANBARISTO_SU-COB-global-001Pasii sunt multi si mult mai complicati, dar daca vreti sa va preparati o cafea buna acasa, trebuie sa cumparati un expresor de calitate, eu unul nu as investi 1500 de euro pentru un astfel de aparat precum cele de la Saeco, care prepara 18 varietati de cafea, are vas de lapte sistem de spumare si sa aiba si rasnita reglabila in cinci trepte.

Tot Saeco ofera un GranBaristo super automat ce prepara tot 18 varietati de cafea, parerea mea este ca trebuie sa ai o pasiune si o cultura deosebita in acest domeniu sa investesti in asaceva sau sa ai o cafenea mica din care sa scoti bani pentru ca alea profesionale de duc in cateva mii de euro bune.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *