0

5 sarcini zilnice in gradina

mentenanta-gradina

In gradina ai mereu ceva de facut. In fiecare zi si in fiecare sezon. O gradina frumoasa se intretine greu, e nevoie de atentie, de munca, de dedicare ca sa te poti lauda cu ea cand vin rudele sau prietenii pe la tine.

In functie de ce ai in gradina si de ce vrei sa obtii intr-o anumita perioada poti avea mai multe sarcini zilnice de efectuat. Ele difera de la o gradina la alta si se pot repeta pe parcursul anului, in functie de sezoane si de vremea de afara, de ce modificari mai apar prin gradina. Desi am putea discuta ore bune despre tot ce ai putea sa faci pentru gradina ta zi de zi ne-am gandit ca ar fi util sa iti prezentam in continuare cinci sarcini zilnice in gradina de care gradina ta va avea nevoie indiferent ce ai in ea.

  1. Curatenia. Ca e toamna, ca e primavara sau vara sau chiar iarna, curatarea gradinii este esentiala si o vei face zilnic. Curatarea gradinii presupune adunarea frunzelor cazute, poate a fructelor cazute, curatarea gazonului, daca ai, ruperea buruienilor care mai apar pe la plante, maturarea zonelor unde nu e vegetatie. Se taie ramurile uscate de la copaci, arbusti, tufele de flori uscate. Nu iti va lua foarte mult sa termini aceasta activitate zilnica, gradina ta va arata mult mai bine si vegetatia se va dezvolta mai bine daca ai grija de gradina si de curatenia ei. Tot aici poti include si toaletarea plantelor ce au nevoie de atentia ta, eliminarea buruienilor si plantelor crescute printre arbustii din gardul viu, daca ai asa ceva.
  2. Udarea plantelor, arbustilor, pomilor din gradina. O alta sarcina zilnica in gradina e udarea, irigarea. Indiferent ce ai in gradina, mai ales vara si primavara, dar si toamna va trebui sa te asiguri ca oferi apa suficienta pentru fiecare planta si floare in parte. Daca ai deja unul dintre aceste sisteme irigatii gazon care presupune udare corecta a gazonului, furtunuri intinse pentru plante, straturi de flori, arbusti va trebui doar sa te asiguri ca functioneaza si ca apa e pornita. Daca nu ai asa ceva va trebui sa uzi manual toata gradina si asta iti va lua ceva timp. Verifici cu ocazia asta si plantele, solul, vezi care are nevoie de mai multa apa si care are nevoie de mai putina apa.
  3. Verificarea gazonului natural, plantelor, florilor. Daca ai gazon natural in curte va trebui sa il verifici zilnic pentru a vedea daca are suficienta apa, daca are un ritm de crestere sustinut, daca nu are daunatori care l-au atacat. Vezi si ce se intampla la nivelul solului, verifica si culoarea sa in toate zonele. La fel vei proceda si cu plantele, florile pe care le ai in gradina.
  4. Verifica daca nu ai plante atacate de daunatori, insecte. Poti sa te uiti la frunze, plante, arbusti sa vezi daca nu au insecte care iti pot strica si aspectul si pot afecta cresterea plantelor, observa existenta unor boli si aplica tratamente. E important sa nu sari peste aceasta activitate zilnica in gradina pentru a avea mereu o gradina frumoasa si sanatoasa. Indeparteaza daunatori, insecte, aplica tratamente pentru prevenirea lor si mentinerea culturilor, plantelor de gradina intacte.
  5. Culegerea fructelor, legumelor, daca sunt. Verifica in fiecare zi ce legume, fructe mai ai, ce poti culege, ce s-a facut si ce nu. Observa cu atentie tot ce ai pus in gradina si daca vezi deja legume, fructe care pot ajunge in cosul tau incepe sa le culegi. In acelasi timp vezi ce se intampla cu restul fructelor sau legumelor care nu au ajuns la maturitate si in ce stadiu de dezvoltare sunt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *