0

Anne Enright, Kate Grenville și Isabella Hammad se numără printre scriitoarele remarcabile incluse pe lista lungă a Women’s Prize for Fiction în acest an, conform informațiilor furnizate de The Guardian

Scriitoarea britanică Chetna Maroo, nominalizată la Booker Prize, a captivat atenția juriului cu primul său roman, „Western Lane”, care explorează teme precum durerea, originea și sportul. De asemenea, scriitoarea americană Maya Binyam a fost distinsă pentru lucrarea sa, „Hangman”, care dezvăluie povestea unui bărbat care se întoarce în țara sa natală pentru a-și găsi fratele pe moarte.

Monica Ali, președinta juriului și autoarea de prestigiu, a subliniat: „Fiecare dintre aceste cărți este o operă genială, originală și cu totul captivantă. Împreună, ele oferă o paletă largă de narațiuni convingătoare din întreaga lume, scrise cu vigoare, pasiune și compasiune”.

Pe lista lungă din acest an se regăsesc și trei autoare irlandeze remarcabile: Enright, Megan Nolan și Claire Kilroy. Anne Enright, de două ori preselecționată anterior pentru acest premiu, revine în atenția juriului cu romanul său „The Wren, The Wren”. Megan Nolan a impresionat cu al doilea ei roman, „Ordinary Human Failings”, o poveste despre familia unui copil acuzat de crimă. Claire Kilroy a captivat atenția juriului cu „Soldier Sailor”, descris de jurata și actrița Indira Varma drept „un roman frumos și cutremurător despre experiența primei maternități”.

Conform librarescu.ro, scriitoarea britanico-palestiniană Isabella Hammad a fost recunoscută pentru „Enter Ghost”, un roman ce explorează o producție a piesei „Hamlet” în Cisiordania. Ali a remarcat că această carte este „profund nuanțată și subtilă” și ar fi fost la fel de relevantă acum un deceniu sau chiar două. „Enter Ghost” este una dintre puținele cărți de pe listă, alături de „Hangman”, „Nightbloom” de Peace Adzo Medie și „River East, River West” de Aube Rey Lescure, care abordează teme legate de migrație și imigrație, subiecte de o actualitate și importanță indiscutabile în lumea contemporană.

Juriul, format din personalități precum Ayọ̀bámi Adébáyọ̀, Laura Dockrill și Anna Whitehouse, a avut ocazia de a analiza lucrări precum „In Defence of the Act” de Effie Black, „And Then She Fell” de Alicia Elliott, „The Maiden” de Kate Foster, „8 Lives of a Century-Old Trickster” de Mirinae Lee, „The Blue, Beautiful World” de Karen Lord și „A Trace of Sun” de Pam Williams.

O listă scurtă formată din șase titluri va fi anunțată la 24 aprilie, iar câștigătorul va fi dezvăluit la 13 iunie, alături de câștigătorul premiului Women’s Prize pentru non-ficțiune. Autorul câștigător va fi recompensat cu un premiu în valoare de 30.000 de lire sterline și o statuetă de bronz denumită „Bessie”, creată de artista Grizel Niven.

În rândul câștigătoarelor recente ale premiului se numără nume precum Ruth Ozeki pentru „The Book of Form & Emptiness”, Susanna Clarke pentru „Piranesi” și Maggie O’Farrell pentru „Hamnet”. Barbara Kingsolver a câștigat premiul anul trecut pentru „Demon Copperhead”, lucrare distinsă și cu premiul Pulitzer pentru ficțiune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *