1

Caracteristici si avantaje ale unui acoperis verde

“Bio”, “verde” sunt cuvinte pe care le auzim din ce in ce mai des rostite de oamenii din jurul nostru. Daca in ultima suta de ani industrializarea si urbanizarea aproape necontrolate au facut ca mediul in care traim sa nu mai fie atat de prietenos, in momentul de fata, oameni cu initiativa si care au inteles faptul ca natura ne este singura prietena, incearca sa repare din raul facut de semenii lor. Una din minunatele initiative, care a devenit deja un trend arhitectural, o reprezinta acoperisul verde. Este vorba despre o suprafata acoperita de plante atent selectate pentru a ne oferi un numar mare de beneficii. Si in Romania se incearca implementarea unor astfel de proiecte. In Bucuresti, Asociatia Cartier Aviatiei a demarat un proiect care se numeste simplu- Acoperisul Verde- si care este finantat de din Fondul IKEA pentru Mediul Urban. Acest proiect a inceput deja prin “inverzirea” acoperisurilor unor cladiri de locuinte din cartierul Aviatiei si urmeaza multe alte cladiri.

Insa, acoperisurile verzi nu sunt cu siguranta o noutate a epocii noastre. Probabil ati auzit de gradini suspendate in Antichitate. Din Scandinavia pana la vechii romani, de la gradinile suspendate din Babilon la cele ale Semiramidei, istoria este bogata in exemple de gradini suspendate si acoperisuri verzi pentru izolare termica si controlul temperaturii. Astazi, acoperisurile verzi mentin aceleasi caracteristici tehnice si conceptuale din trecut. Ceea ce se schimba este tipul de structura ales pentru realizarea lor. Datorita urbanizarii, asa cum spuneam,omul s-a vazut “jefuit” de spatiile verzi de care dispune, gasind un raspuns adecvat nevoilor sale in acoperisul verde .

Cate tipuri de acoperisuri verzi exista?

In functie de complexitate, acoperisul verde este impartit in trei tipuri structurale:

1- Acoperis verde extensiv. Similar cu o patura naturala de iarba, acoperisul verde de acest tip necesita o intretinere minima, hranindu-se intr-un mod complet autonom. Radacinile nu necesita prea mult spatiu, astfel incat grosimea acoperirii sa ramana la 10-13 cm.

2- Acoperis verde extensiv usor. In acest tip de acoperire, mantaua verde este umpluta cu arbusti adevarati si are o grosime intre 15 si 30 cm.

3- Acoperis verde intensiv. Aici vorbim despre gradini reale traversate de carari pietonale, elemente ornamentale si spatii pentru mese sau banci.

Proiectarea unui acoperis verde, necesita evaluari precise in functie de tipul de acoperire dorit.

Care sunt avantajele?

Avantajele unui acoperis verde sunt cu adevarat numeroase. Pe langa faptul ca are un efect de izolare perfecta, care ajuta la mentinerea temperaturilor joase vara si calde in timpul iernii, calitatile acoperisurilor verzi contribuie la mult multe alte aspecte ale vietii noastre, de la calitatea aerului la bunastarea noastra mentala si fizica, de la imbunatatirea estetica a peisajului la eficienta energetica mai mare. Iata cateva enumerate:

– Imbunatatirea calitatii aerului si atenuarea microclimatica. Acoperisurile verzi ajuta la combaterea efectului de insula de caldura care se creeaza in orase si absorb CO2 din atmosfera. In plus, plantele capteaza praful si substantele nocive transportate de vant. Astfel, aerul este mai curat si reimprospatat, reducand in acelasi timp captarea aerului uscat si prafuit tipic marilor centre urbane.

– Reducerea poluarii fonice. O adevarata bariera naturala impotriva poluarii fonice. Nivelul de reducere a poluarii este direct proportional cu cantitatea si calitatea vegetatiei.

– Absorbtia electrosmogului sau a undelor electromagnetice emise de retelele celulare si transceiver-urile.

– Crearea de noi habitate pentru plante si animale.

Acoperisurile verzi, pe langa infrumusetarea esteticii cladirilor, pot deveni adevarate zone de relaxare, unde va puteti bucura de beneficiile de a fi in aer liber si de a petrece momente placute in compania rudelor si a prietenilor. Pe piata exista un numar infinit de accesorii exterioare care fac posibila crearea de solutii practice si de proiectare pentru a profita la maximum de acoperisurile verzi.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *