0

Care sunt cei mai utilizati combustibili pentru foc

Foarte multe locuinte sunt incalzite cu centrale care functioneaza cu combustibili solizi, aceasta varianta fiind una ieftina si la indemana. Nu toti combustibilii sunt la fel, insa. Acestia au proprietati diferite de ardere si pot fi mai eficienti sau mai putin eficienti.

Care sunt cei mai utilizati combustibili?

  1. Surcelele pentru foc. Sunt bucati subtiri de lemn, uscate natural. De regula, aceste surcele pot fi gasite la comercianti frumos ambalate si au lungime de aproximativ 200 de mm. De asemenea, exista si surcele obtinute din resturi de cherestea, care sunt foarte atractive, deoarece sunt uscate intr-un uscator cherestea si au proprietati mult mai bune.
  2. Lemne de foc. Inca din cele mai vechi timpuri, lemnul a fost principalul material pentru seminee. Daca este bine uscat, acesta incalzeste rapid semineul si asigura temperatura optima in locuinta. Atunci cand se alege lemnul pentru foc trebuie sa se tina cont de esenta acestuia si de mici alte detalii, cum ar fi modul in care a fost tratat. Cel mai bun lemn pentru foc este cel uscat, netratat, din esenta de fag, stejar sau artar. Desi multi oameni aleg sa arda cheresteaua proaspat taiata, aceasta arde mai putin si poate elimina substante poluante. Tocmai de aceea, lemnul proaspat taiat trebuie sa fie trecut printr-un uscator cherestea inainte de a fi ars sau trebuie uscat unul sau doi ani intr-un spatiu uscat de depozitare. Valoarea umiditatii din lemn inainte de a fi ars trebuie sa fie intre 15 si 20%.
  1. Brichete de lignit. Sunt brichete presate din lignit uscat si procesat, care se lauda cu un grad crescut de omogenitate si cu o calitate foarte buna la ardere. Aceste brichete au capacitatea de a arde mult, ocupa putin spatiu si sunt foarte usor de controlat. Dezavantajul brichetelor de lignit este faptul ca necesita mai multa caldura pentru a incepe sa arda, insa odata ce au inceput sa arda, sunt foarte eficiente.
  2. Brichete de rumegus. Obtinute in linii pentru brichetaredin aschii de lemn netratat si din rumegus, acestea sunt foarte populare in randul celor care cauta combustibili ieftini. Din pacate, calitatea lor nu este intotdeauna cea mai buna, motiv pentru care la achizitia unui astfel de combustibil trebuie sa ceri certificatul de conformitate.Brichetele de rumegus au o valoare calorica mai mare decat lemnul si ard destul de repede. Atunci cand sunt aprinse este bine sa existe deja un pat de jar, pentru a fi cat mai eficiente. Tot din rumegus se pot obtine si peleti, care sunt betigase cilindrice obtinute din deseuri lemnoase.
  1. Carbunele. La fel ca si lemnul, carbunele este folosit de foarte multa vreme pentru ardere. Acesta este disponibil in multe tipuri si poate sa aiba diverse forme de calitate. Este recomandat sa fie folosit un carbune cu continut redus de sulf si de cenusa. Deoarece au un punct de aprindere foarte ridicat, carbunele trebuie sa fie omologat pentru arderea in seminee casnice.
  2. Alte tipuri de brichete. In ultimii ani au inceput sa se bricheteze o multime de materiale ecologice, care pot asigura o sursa economica de energie. Atata vreme cat brichetele sunt realizate fara substante chimice si fara sulf, acestea se dovedesc o solutie ieftina si eficienta. Printre materialele folosite la brichetare se numara paiele de grau, tulpina de floarea soarelui, cojile de alune sau de soia, cojile de copac, diverse deseuri forestiere, cojile de orez sau resturile de la tutun sau ceai.

Ce combustibili nu trebuie sa folosesti pentru focul din semineu?

Este bine sa se evite utilizarea unor combustibili precum lemnul cu continut mare de apa ( mai mare de 25%), lemnul tratat, brichetele din scoarta de copac, plasticul, deseurile sau bustenii tratati cu parafina.

Toate aceste materiale pot fi periculoase, in conditiile in care emana emisii ce au impact negativ asupra mediului si pot fi periculoase pentru sanatate.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *