0

Care sunt diferenţele dintre un calculator şi un server?

8-difere-server-calculator

În teorie, orice calculator poate fi la un moment dat un server dacă ai softul potrivit instalat şi aplicaţii. Însă în practică există deosebiri importante între calculator şi server. Ca să le înţelegem mai bine ar trebui să pornim de la definiţiile lor.

Un server este fie un soft, fie calculatorul pe care este instalat softul special care permite funcţionarea unui server. El oferă servicii unui client calculator şi îndeplineşte diverse sarcini. Serverele au nevoie de putere mult mai mare decât are nevoie un desktop, de mult mai mult RAM, de un CPU foarte puternic, cu mai multe nuclee, de capacitate de stocare uriaşă, mai ales dacă datele accesate de clienţi sunt foarte multe şi voluminoase.

Putem avea servere web, servere aplicaţii, servere e-mail, servere FTP, pentru baze de date şi file servere, pentru imprimante, se folosesc în mediile de afaceri. De asemenea, acestea pot fi servere noi, precum cele folosite de marile companii din domeniul internetului precum Google și Facebook, sau servere refurbished sau recondiționate, care reprezintă varianta accesibilă, dar performantă și fiabilă pentru firmele normale. Cu ajutorul lor putem rula şi programe de scanare a computerelor client pentru eliminarea viruşilor şi prevenirea unor atacuri cibernetice. Se poate face un backup rapid, recuperarea datelor e mai uşoară în caz de probleme. Sunt foarte flexibile, se adaptează cerinţelor din reţea.

Sisteme de operare diferite, configuraţii diferite

Calculatoarele obişnuite sunt folosite acasă sau la birou. Sunt date angajaţilor, le poţi folosi şi acasă pentru toate tipurile de activităţi. La ele sunt ataşate şi diverse periferice, puterea de procesare nu e atât de mare, nu sunt atât de configurabile precum sunt serverele. De regulă computerele pot fi clienţi, pot cere date de la servere şi le pot folosi mai departe pentru diverse activităţi şi sarcini.

Sistemul de operare este instalat atât pe servere, cât şi pe calculatoare. El ajută la un management mai bun al serviciilor şi resurselor hardware, în aşa fel încât aplicaţiile executate să ruleze fără probleme. OS-ul de pe servere poate să susţină mai multe procese şi conexiuni în acelaşi timp, nu ai GUI în servere, în sistemele de operare, este opţională această caracteristică. Poate actualiza hardware şi software fără restart, la un calculator e nevoie de restart neaparat. Se fac backup-uri online permanente pentru datele şi informaţiile critice, securitatea sistemului de operare de pe servere e mult mai bună, există reţele avansate şi flexibile suportate de OS.

Preţ şi suport tehnic, caracteristici diferite

Pe partea hardware vedem costuri mai mari pentru servere, procesoarele folosite pe calculatore sunt Intel Core sau AMD, la cele pentru servere sunt Intel Xeon şi varianta mai avansate ale procesoarelor AMD. Placa de baza de pe un server are mai multe procesoare puternice, procesorul poate rula mai multe aplicaţii în paralel, mult mai multe decât o poate face un desktop. Procesoarele Xeon suportă Error Code Correcting (ECC) RAM, care corectează rapid erorile apărute.

Suportul oferit pentru servere e mai proactiv decât în cazul calculatorelor simple. Cei care asigură suportul vor face orice pentru a menţine un server funcţional, mentenanţa fiind garantată non-stop. Vânzătorul serverelor asigură suport şi pentru orice fel de atacuri informatice.

Pe servere vor lucra administratorii, administratorii de reţea, administratorii IT, nu e uşor să lucrezi cu ele şi trebuie să ai cunoştinţe solide hardware şi software. Deci doar profesioniştii ştiu cum să folosească în mod corect un server.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *