Gardul normal poate fi caracterizat drept o serie de elemente care formează o barieră fizică cu rolul de a opri animalele care ar dori să treacă dincolo de această împrejmuire. Gardul electric în schimb, este format din elementele care generează și conduc electricitatea, firele pe care acestea sunt montate și tradiționalii piloni, similari sau identici cu cei folosiți în cazul gardurilor tradiționale.
Care este principiul de funcționare al unui gard electric?
După cum spuneam, gardurile tradiționale creează o barieră fizică iar cele electrice constituie o barieră inivizibilă care transmit o stare de disconfort în cazul în care firele gardului sunt atinse. Practic, un puls electric este trimis periodic de la generator prin rețeaua de fire iar atunci când un animal atinge firele, primește un șoc electric de intensitate scăzută, care îl va îndepărta instant de gard.
Cât de sigur este un gard electric?
Gardurile electrice nu impactează în niciun fel sănătatea sau siguranța oamenilor sau animalelor. Mai mult, în funcție de model, intensitatea șocului electric poate fi adaptată în funcție de dimensiunea animalelor din zonă, astfel putând fi oprite animale de dimensiuni mici și foarte mari, de la oi și câini până la vaci, cai sau chiar urși.
Diferențe în exploatare
Spre deosebire de gardul tradițional, cel electric implică o alimentare cu curent electric ce poate fi obținută de la rețea (priză), acumulatori sau energie solară. Consumul de energie este foarte scăzut și implică automat costuri deosebit de mici. Mentenanța unui gard electric este similară cu cea a unui gard normal, dacă nu chiar mai scăzută deoarece nu necesită elemente care trebuiesc revopsite sau refixate periodic.
Eficiență
Deși este mai complex, putem afirma fără îndoială că gardul electric este net superior celui tradițional. Asta deoarece este greu de distrus pentru că animalele se retrag imediat, încă de la primul contact și refuză să mai atace pentru a evita pulsul electric. În cazul unui gard tradițional, animalele îl pot lovi sau forța nestingherite, fapt ce îi diminueză serios eficiența în a le opri.
Concluzie
În urma celor expuse în rândurile de mai sus, putem concluziona că popularitatea în creștere a gardurilor electrice este justificată și bazată pe fiabilitate și rezultatele concrete. Dacă punem la calcul și raportul cost/eficiență în oprirea animalelor de talie mare, identificăm încă un motiv pentru care un gard tradițional va părea mereu arhaic și depășit în comparație cu un gard electric.
Share the post "Care sunt diferențele importante dintre un gardurile electrice și cele tradiționale. Chiar sunt atât de eficiente pe cât se spune?"
Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!