Mașinile încetează să mai funcționeze corespunzător și se opresc pe șosele din diverse motive. În aceste situații, conform legii, autovehiculele trebuie să fie oprite cât mai aproape de marginea drumului, în afara părții carosabile sau pe banda de urgență a autostrăzii. Ulterior, este necesar ca șoferul să solicite ajutor specializat, cum este o firmă de tractări auto, care să intervină rapid și cu utilaje specializate.
Ce este de făcut înaintea sosirii echipelor de intervenție?
Dacă starea mașinii avariate nu permite deplasarea ei în afara carosabilului, se vor porni luminile de avarie și se vor instala triunghiurile reflectorizante. Acestea vor fi așezate în fața și în spatele vehiculului, la cel puțin 30 de m de acesta, pe aceeași bandă de circulație.
În timpul nopții, precum și în condiții de vizibilitate redusă, mașina sau remorca ce va fi tractată trebuie să aibă în funcțiune semnalizarea luminoasă. Dacă semnalizarea este defectă, este obligatoriu să fie asigurată o lumină de întâlnire în față, în partea stângă, alături de o lumină de poziție, în spate, pe aceeași parte, pentru a putea fi observate în timp util de participanții la trafic.
Dacă traficul este aglomerat, pentru a nu încurca și mai tare circulația, cele două triunghiuri obligatorii din dotarea fiecărui autovehicul vor fi poziționate chiar pe vehicul sau la o distanță mai mică. De asemenea, legislația spune că dacă luminile de avarie nu funcționează, se va utiliza o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă, ce va fi poziționată pe partea din spate a vehiculului.
Reguli în cazul remorcărilor
O regulă de bază din legislația rutieră din România este aceea că atât conducătorul automobilului care tractează, cât și cel remorcat, trebuie să dețină permis de conducere valabil pentru categoria din care face parte fiecare vehicul.
O altă regulă se referă la faptul că autovehiculul trăgător nu va remorca un autovehicul cu o greutate mai mare decât a sa, singura excepție fiind aceea în care autoturismul trăgător este special destinat depanării.
Dacă se optează pentru remorcare, aceasta se va realiza prin intermediul unei bare metalice, cu o lungime de maximum 4 metri. Dacă autoturismul nu are mecanismul de direcție și sistemul de frânare defecte, se poate remorca printr-o legătură flexibilă omologată, care să aibă între 3 și 5 metri. Aceasta se va fixa la elementele de remorcare prezente pe autovehicule.
O altă regulă foarte importantă este aceea că șoferul autovehiculului remorcat trebuie să semnalizeze manevrele efectuate de autoturismul trăgător. În situația în care sistemul de iluminare nu funcționează este interzisă remorcarea mașinii respective pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă. Pe timp de zi, se poate monta în partea din spate o inscripția „Fără semnalizare” sau indicatorul „Alte pericole”.
În plus, dacă remorcarea se realizează prin suspendare cu o macara sau prin sprijinirea părții din față a mașinii pe o platformă de remorcare, în autovehicul nu trebuie să fie nicio persoană.
Este interzis să fie remorcate următoarele: autovehicul cu două roți, autovehiculele cu sisteme de direcție nefuncționale, neînmatriculate sau în condițiile în care drumul este acoperit cu zăpadă, gheață și polei.
Sursa foto: https://www.freepik.com/