Sportul este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, motiv pentru care este necesar ca aceştia să facă mişcare încă de la cele mai mici vârste. În plus, frigul şi iarna nu ar trebui să limiteze această activitate, părinţii având la îndemână o mulţime de sporturi frumoase pe care le pot practica împreună cu cei mici.
Fie că este vorba despre banalul săniuş sau despre patinaj, fie că doresc să se iniţieze în tainele sporturilor de iarnă precum schiul sau snowboarding-ul, copiii vor fi încântaţi să se joace în zăpadă, precum şi de timpul petrecut împreună cu părinţii lor.
De la ce vârstă sunt indicate sporturile de iarna pentru copii?
Deşi sportul şi mişcarea sunt indicate indiferent de vârstă, trebuie totuşi să se ţină cont de vârsta copiilor atunci când aceştia sunt învăţaţi un sport anume.
În cazul sporturilor de iarnă, vârsta recomandată pentru a începe instructajul variază în funcţie de tipul sportului. De exemplu, în cazul săniuşului, copiii pot fi plimbaţi încă de la vârsta de 6 luni, în sănii special concepute pentru cei mici, care au spătar şi centuri de siguranţă. În cazul patinajului, copiii care au deja 2 ani pot începe împrietenirea cu gheaţa şi menţinerea echilibrului, însă o şedinţă nu trebuie să depăşească 20 de minute.
Când vine vorba despre sporturile cele mai populare, schiatul şi snowboarding-ul, vârsta de la care instructorii primesc copiii pentru a-i învăţa este de 3 sau 4 ani. Totuşi, părinţii pot începe să îi pregătească pe aceştia încă de la vârsta de 2 ani, mai ales prin exemplul personal. În acest fel, vor trezi şi dorinţa celor mici pentru a practica acest sport.
Ce echipamente sunt necesare pentru copii iarna?
Siguranţa şi confortul sunt principalele aspecte de care trebuie să ţină cont părinţii atunci când aleg echipamentul copiilor pentru iarnă. Astfel că, un combinezon de iarnă, călduros şi impermeabil, este esenţial, indiferent că este format dintr-o piesă sau din două.
Pe sub acesta, copilul trebuie să mai aibă două rânduri de haine, un rând care intră în contact direct cu pielea şi care trebuie să fie dintr-un material care să elimine transpiraţia şi un rând intermediar, care să contribuie la menţinerea căldurii.
În ceea ce priveşte siguranţa, echipamentul trebuie să fie adaptat sportului pe care urmează să îl practice copilul. De exemplu, pentru snowboarding, copiii trebuie să aibă o pereche de ghete speciale, placă de snowboard şi cască de protecţie. Dacă prefera schiul, aceştia trebuie să aibă echipamente ski complete.
Din ce este format un echipament de ski?
Un echipament de ski este format din beţe, clăpari şi schiuri. De asemenea, acestora trebuie să li se adauge şi îmbrăcăminte specială pentru ski, care să asigure căldura corpului, să permită pielii să respire şi să fie impermeabilă. Nu mai lipseşte decât echipamentul de protecţie, care trebuie să includă o casă, o pereche de ochelari de ski, o cagulă de ski şi mănuşi impermeabile. Sunt recomandate și mănușile cu inserţii de plastic sau metal, care au rolul de a proteja copilul în cazul unei căzături.