Sanatatea orala a dintilor si a gingiilor depinde de asigurarea unei bune igiene orale, consum redus de zaharuri si efectuarea vizitelor regulate intr-un cabinet stomatologic. Consumul de droguri poate cauza probleme dentare, astfel este important sa-i comunici medicului stomatolog daca consumi droguri precum si tipul acestora.
- Consumul de droguri si gura uscata
Unele droguri reduc fluxul salivar ceea ce duce la cresterea riscului aparitiei cariilor prin urmatorii factori:
– scade autocuratarea dentara
– scade puterea de neutralizare a acizilor produsi de bacterii
– substantele cu rol important in remineralizarea smaltului dentar sunt in numar scazut
- Drogurile pot afecta dintii si gingiile
Folosirea frecventa a drogurilor creste riscul de afectare a dintilor si a gingiilor.
– alcoolul: consumul regulat de alcool poate produce fenomenul de gura uscata si eroziuni dentare
– canabisul: denumit si marihuana sau iarba, poate duce la reducerea fluxului salivar, inflamarea gingivala sau aparitia cancerului oral.
– cocaina: consumatorii de cocaina pot prezenta ulceratii la nivelul gingiilor. Amestecarea cocainei cu saliva produce o substanta foarte acida care ataca smaltul dentar. Daca consumul este unul crescut, pacientul poate ajunge sa-si piarda una sau mai multe coroane dentare, la nivelul cavitatii bucale ramanand doar resturi radiculare.
– ecstasy: efect de gura uscata si scrasnirea dintilor la nivelul cavitatii orale.
– heroina: consumatorii de heroina simt nevoia sa manance multe dulciuri, astfel riscul de aparitie a cariilor dentare este mult mai crescut. De asemenea, fluxul salivar este mult redus.
– metamfetamina: acest drog provoaca carii severe intr-o perioada de timp scurta. In stomatologie, cazurile unor astfel de consumatori sunt reprezentative, avand un tablou clinic specific: carii multiple, profunde, localizate la nivelul coletului, in faze incipiente iar prin scrasnirea dintilor se produc abraziuni importante.
– tigarile: fumatul este asocat cu probleme gingivale si risc de cancer oral.
Tratamentul pacientilor consumatori de droguri
Tratamentul stomatologic in aceste cazuri este unul personalizat, in functie de starea de sanatate orala a pacientului si in functie de drogurile pe care acestia le-au consumat sau inca le consuma. Intr-un cabinet stomatologic in Bucuresti cat si in tara, specialistul in medicina dentara poate efectua:
– fluorizari
– tratarea cariilor dentare
– extractia dintilor compromisi
Este important de stiut ca actul medical in stomatologie este strict confidential, medicul stomatolog nu va va evalua pentru alegerile facute. Pentru a beneficia de un tratament de calitate pacientii trebuie sa adopte transparenta in cadrul discutiei initiale cu medicul stomatolog, astfel incat tratamentul sa fie corect stabilit. Vizitele regulate intr-un cabinet stomatologic asociat cu o dieta echilibrata si o igiena dentara corecta te poate ajuta sa-ti recastigi increderea de a zambi.