0

Cum îți poți instala un sistem electric individual în atelierul tău de lucru?

Dacă vă implicați deseori în proiecte de bricolaj de mare amploare, asta însemnând că fabricați piese de mobilier de interior sau de exterior sau alte lucrări similare, cu siguranță dețineți un atelier de lucru sau o magazie cu o suprafață mai generoasă. Asta înseamnă și că dețineți și utilizați o varietate de dispozitive electrice. În general, uneltele electrice sunt mari consumatoare de energie – o dată pentru că au nevoie de o cantitate de energie substanțială pentru a porni, iar a doua oară pentru că au nevoie de energie constantă pentru a funcționa fără probleme. Cu cât dispozitivul electric este mai puternic, cu atât consumă mai multă energie. Sistemul electric al unei locuințe poate acomoda echipamentele casnice pe care majoritatea dintre noi le deținem, dar dacă veți suprasolicita acest sistem cu scule electrice de mare putere, s-ar putea să cedeze și să vă confruntați cu probleme severe, de aici și necesitatea de a vă pune la punct un sistem electric individual, doar pentru atelierul de lucru.

Factori de care să țineți cont atunci când instalați un subsistem electric

În primul rând, va trebui să examinați cu atenție sistemul electric principal, asta însemnând să vedeți câte prize există și dacă sunt toate pe același circuit și ce echipamente sunt deservite de acele circuite. Dacă echipamentele de uz casnic sau echipamentele sensibile, cum ar fi calculatoarele, sunt pe aceeași linie, cel mai recomandat este să adăugați linii noi. În atelier veți avea nevoie de recipiente amplasate cât mai convenabil, în funcție de maniera personală de lucru. Dacă dețineți un atelier mic și lucrați cu dispozitive electrice de mână, o linie de 20 de amperi pentru dispozitive și o linie de 15 amperi pentru lumini sunt suficiente. De exemplu, dacă utilizați simultan două echipamente electrice, veți avea nevoie de două linii de 20 de amperi, în timp ce un circuit de 15 amperi este potrivit pentru uneltele electrice de mână, cum ar fi șlefuitoarele mici. Pe de altă parte, echipamentele electrice de mare putere, cum ar fi un fierăstrău electric, pot necesita curenți de 240 de volți. Cu cât atelierul este mai mare și cu cât folosiți mai multe dispozitive electrice de mare putere, cu atât este mai indicat să instalați un subpanou electric. Asta înseamnă că o linie mare de alimentare de la panoul principal va furniza energie către panoul auxiliar, iar aici întrerupătoarele vor controla liniile separate. Înainte de a instala un subpanou pentru atelierul de lucru, accesați https://www.bitmi.ro/aparate-de-masura-si-control pentru a vă echipa cu aparate de măsură și control, care vă vor ajuta să efectuați această sarcină în condiții se siguranță.

Ce avantaje oferă un subsistem electric?

Un avantaj al acestui panou auxiliar este dat de confortul de a reseta întrerupătoarele atunci când un întrerupător întrerupe alimentarea unei linii. Dacă nu aveți experiență în domeniul electricității, cel mai indicat este să apelați la serviciile profesioniste ale unui electrician autorizat, care dispune de toate echipamentele necesare pentru a instala un panou auxiliar – de preferat cu minimum patru întrerupătoare. De asemenea, un electrician calificat vă poate asigura că toata muncă sa respectă toate standardele locale de cablare și că va utiliza prize împământate corespunzător, deși majoritatea dispozitivelor electrice noi sunt fabricate cu corpuri dublu izolate. Aceste prize împământate au rolul de a întrerupe automat alimentarea în cazul unei defecțiuni de împământare. Nu trebuie să înlocuiți toate ștecherele de pe linie, deoarece o singură priză cu împământare la capul unei linii existente este suficientă și va proteja întregul circuit. Aceste prize reprezintă o necesitate dacă lucrați cu apă sau dacă atelierul se află la subsolul casei, acolo unde există risc de inundații.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *