Suntem diferiti fizic, intelectual si sufleteste, iar Creatorul nu a lasat pe nimeni mai mare intre noi cu sarcina de a condamna drepturile, dorintele sau gusturile noastre. Mi se pare cinic ca o persoana care si-a vopsit parul verde sa fie etichetata, condamnata si luat in ras de cei care au ales culori de par obisnuite. Vopseaua de par verde cu siguranta a fost create sa acopere nevoia unui consumator.
Daca toata lumea ar alege ce aleg eu, am fi monotoni, diversitatea ar disparea si ne-am plictisi ingrozitor. Ma uit toamna prin gradinile oamenilor. Unii strang frunzele uscate in gropi special sapate, le lasa sa putrezesca, iar primavara folosesc resturile acelea vegetale pe post de ingrasaminte naturale. Altii se grabesc sa scape de ele dandu-le foc. Si cenusa ingrasa locul si are efecte benefice asupra unor culturi.
Asadar, cand un om iti spune ca are oroare de mormantul rece si de putrezire, satisface-i ultima dorinta si solicita incinerare Bucuresti.
Un om intelept nu va discuta niciodata acesta optiune fiindca stie ca nu are dreptul si ar comite o impietate fata de cel disparut. Motivele oamenilor care aleg incinerarea pot fi variate:
-detesta descompunerea si doresc sa dispara mai rapid si mai igienic
-vor sa usureze sarcina apartinatorilor care nu mai trebuie sa caute loc de veci, sa tocmeasca gropari si sa ingrijeasca mormantul dupa aceea
-iubesc un anumit loc si pentru ca nu pot fi dusi sa fie ingropati acolo, le cer apartinatorilor sa le goleasca urna cu cenusa din dreptul inimii in acel taram de vis, in care spera sa isi gaseasca linistea deplina.
-doresc o ceremonie cat mai restransa, la care sa participe familia si cativa prieteni buni. La incinerare nu vin la fel de multe persoane ca la o inmormantare.
-nu au avut o relatie foarte buna cu biserica si doresc o ceremonie “liberala”, fata preot si respectarea traditiilor.
Incinerarea simplifica mult alergatura familiei, chiar daca apeleaza la o firma de pompe funebre, fiindca tot trebuie sa amenajeze mormantul an de an. La catva timp dupa inhumare, crucea din lemn se rupe si necesita inlocuire, mormantul se lasa si trebuie sa i se dea o forma. Dupa aceea apartinatorii il vor sapa de doua-trei ori pe an si vor inlatura buruienile de pe el punand flori si copaci.
Prejudecatile legate de acest subiect trebuie sa dispara si pentru ca in Bucuresti locurile de veci costa o avere si este din ce in ce mai greu de procurat unul. Oriunde mergi in tara, cimitirele sunt intestate de cruci. In apropierea cimitirelor panza freatica este afectata si oamenilor nu le mai vine sa manance nici fruntele si legumele aflate in apropiere.
Peste ani, cand nu se mai cunoaste locul unde au fost cimitire si oamenii vor sa construiasca sau sa lucreze locul, oasele celor care au fost ingropati aici ies din pamant si decedatul este deranjat din somnul sau, in timp ce in cazul incinerarii acesta dispare in totalitate.
Incinerarea este o solutie finala economica si avantajoasa si nu avem dreptul sa o combatem fiindca fiecare este indreptatit sa aleaga ceea ce i se potriveste cel mai bine.