1

Despre Stelele Michelin si Restaurantele din Romania

Mancarea, mai mult sau mai putin condimentata, gatita acasa sau cumparata de la restaurante, face parte din noi la propriu. Desi deseori prefer sa “evaluez” un burger pe care apoi sa ti-l prezint in turul burgerilor din Iasi, in ultimul timp am inceput sa ma gandesc la mancare si din alta pespectiva.

Aceasta schimbare se datoreaza atat domnisoarei instructor cu care impart aceeasi bucatarie de ceva vreme cat si datorita a doua filme, care dupa mine sunt absolut geniale: “Razboi in bucatarie” (The hundred foot journey) si Super Chef (“Burnt” cu Bradley Cooper).

Dincolo de faptul ca aceste filme sunt inspirationale si te fac sa-ti regasesti motivatia in a fi cel mai bun in ceea ce faci, totodata mi-au trezit si curiozitatea despre cum e sa iei masa, la restaurantele incrise in ghidul Michelin. Pentru ca aceasta curiozitate a mea, a “activat-o” si pe Rada, am deschis laptopul si am pornit in cautarea de restaurant cu stele Michelin din Romania. Am ramas putin dezamagit cand rezultatele au fost, zero.

Desi avem localuri care sunt inscrise in categoria: DE LUX (cuvant preferat in special pe taramul nostru mioritic regasit chiar si in cautarea apartamentelor de inchiriat) nu avem niciunul care sa aiba macar o stea Michelin. M-am pus sa citesc articole despre: “de ce?”, “cum?” si “cand?” vom ajunge sa avem un nivel superior al calitatii de servire si mancare. Nemaivorbind despre faptul ca stele Michelin iti ofera renume si reputatie care ar avea un impact pozitiv asupra turismului in Romania.

Dar, nu voi intra in aceste detalii caci una dupa alta sunt o groaza de lucruri care trebuie schimbate pentru ca si noi va avem parte de experiente culinare unice.

1900-Premier-Guide-rouge-MICHELIN-1900_photos_gallery

Totusi, dupa cum am spus, aceste filme sunt absolut fenomenale la capitolul motivare si sunt convins ca orice e posibil doar ca, ai nevoie de cateva “ingrediente” esentiale: pasiune, sacrificiu, determinare, devotament si rabdare, multa rabdare iar pana sa se gaseasca acel bucatar care sa le aiba pe toate si sa reziste modului nostru de gandire in materie de “cata” si “cum” trebuie sa fie mancarea din restaurant, voi fi nevoit sa-mi cheltui banii intr-o alta tara, care-mi va oferi aceasta experienta.

Spre surprinderea multora dintre noi, o masa la un restaurant cu 1 stea Michelin variaza intre 30 si 40 Euro, asa ca nu e o mare avere pentru a ajunge sa “gusti” din experienta restaurantelor cu Chef de top.

image

Si pentru ca sa se inteleaga de ce ar fi bine pentru Romania sa aiba si restaurante cu stele Michelin, iti prezint un mini ghid despre ce inseamna aceste stelute:

1 stea Michelin –  restaurantul este recomandat de ghidul Michelin pentru o bucatarie foarte buna pentru categoria ei.

2 stele Michelin – restaurantul este recomandat de ghidul Michelin pentru o mancare excelenta, pentru care se merita sa faci un ocol.

3 stele Michelin – este nota maxima si reprezinta o bucatarie exceptionala, acest restaurant este o destinatie culinara in sine.

In cazul in care nu stiati in Japonia sunt cele mai multe restaurante cu 3 stele Michelin, 28 la numar, urmat de Franta cu 27 de resaturante dupa care, Germania, SUA, Spania.

P.S. Mai am o curiozitate, de cate ori vi s-a intamplat in restaurantele din Iasi ca dupa ce iei masa si aranjezi tacamurile in pozitia corespunzatoare, ospatarul sa inteleaga limbajul tacamurilor?

Sursa Foto: MICHELIN-GUIDE-SAN-FRANCISCO

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *