Oricat de mult ai dormi, nu reusesti sa te odihnesti suficient? Iti doresti sa ai mai multa energie, sa iti pastrezi sistemul imunitar intact, chiar si cand vremea este rece si capricioasa? Somnul este foarte important nu doar pentru relaxarea mintii, ci si pentru regenerarea organismului. Asadar, acorda-i mai multa importanta si menajeaza-te, asigurandu-te ca noaptea te afli intr-un mediu placut, care sa iti favorizeze odihna.
In societatea moderna, cerintele din partea locurilor de munca sunt foarte mari, necesitand deseori o implicare crescuta din partea angajatilor. Adaugand acestui fapt stresul si alimentatia haotica, treptat dar sigur, se ajunge intr-un stadiu avansat de oboseala cronica, ce poate degenera in multiple alte boli, afectiunile fiind de ordin psihic si fizic, dar si emotional.
Alimentatia recomandata de catre specialisti pe timpul sezonului rece
Majoritatea persoanelor nu mai tin cont de regimul alimentar pe care il au de-a lungul lunilor de iarna, in mod special datorita bunatatilor preparate de sarbatori, dar si datorita gamei limitate de alimente “verzi”, naturale. Cu toate acestea, lipsa aportului necesar de vitamine se resimte foarte repede de catre organism, in mod special din cauza temperaturilor scazute si a vremii capricioase.
Incearca sa consumi zilnic cel putin 1 – 2 sucuri naturale, pregatite in casa, optand fie pentru o reteta simpla dintr-un singur produs (mere, pere, morcovi, etc.), fie pentru mix-uri (asigura-te ca faci alegerile corecte, consultand un specialist in nutritie, pentru a evita cresterea numarului de kilograme). Daca iti doresti sa ai o alimentatie sanatoasa pe timpul lunilor de iarna, citeste in acest articol care sunt recomandarile doctorilor.
Cromatica si amenajarea interioara a dormitorului
Exista multiplii factori care influenteaza odihna, unul dintre cei mai importanti fiind amenajarea si ingrijirea propriei locuinte. Desi paleta cromatica a unei locuinte este aleasa in functie de preferintele fiecarei persoane in parte, exista combinatii de culori pentru dormitor care pot favoriza un somn linistit, altele daunand prin crearea unei stari de anxietate resimtita in prima faza, doar de catre subconstient.
In cazul dormitoarelor, fie ca este vorba de copii sau adulti, femei, barbati sau cupluri, sunt recomandate nuante pastelate, majoritatea persoanelor optand pentru un alb simplu sau ivory. Ai grija ca alegerea facuta sa se integreze in imaginea de ansamblu a locuintei, astfel incat amenajarea generala a imobilului sa fie cursiva din punct de vedere cromatic si stilistic.
Sfaturi si recomandari pentru un somn odihnitor
Deseori, conteaza foarte mult si calitatea somnului, nu doar durata sa. Aceasta caracteristica este influentata de numerosi factori, printre care:
- Amenajarea dormitorului este foarte importanta pentru o odihna corespunzatoare, deoarece aceasta influenteaza subconstientul, afectand perceptia constientului fata de mediul inconjurator. Astfel, evita sa supraaglomerezi camera, optand pentru „artificii” care sa te ajute sa creezi impresia de spatiozitate. Foloseste-te de oglizi sau geamuri de dimensiuni medii – mari pentru a beneficia de aceasta iluzie benefica psihicului tau, avantajele unei astfel de investitii resimtindu-se in timp.
- Nu uita ca in timp ce te pregatesti pentru somn sa lasi fereastra deschisa pentru ca incaperea sa aiba timp sa se aeriseasca suficient de mult. In mod special pe parcursul sezonului rece, nu abuza de acest lucru, astfel incat temperatura din camera sa fie optima in momentul cand te pui in pat.
- Incearca sa mentii, cel putin in dormitor, o curatenie constanta, astfel incat in timpul somnului corpul sa nu acumuleze o cantitate crescuta de toxine, precum praful.
- Calitatea somnului este de foarte multe ori influentata de calitatea saltelei pe care te odihnesti. Ea trebuie sa nu fie nici foarte tare, dar nici foarte moale, avand rolul de a sustine corpul intr-o pozitie corecta, fara a cauza insa dureri datorita rigiditatii sale. Aceste aspecte trebuie luate in considerare inclusiv cand sunt alese pernele, pentru ca ele au scopul de a nu inalta sau lasa foarte jos capul, trebuind sa fie confortabile, dar nu sa distorsioneze, in timp, forma coloanei vertebrale.
Nu iti neglija sanatatea, iar pentru a te asigura ca imunitatea ta este la capacitatea sa maxima, ai grija atat la conditiile in care te odihnesti, cat si la alimentele pe care le consumi!
Share the post "Esti mereu OBOSIT? Iata cum sa ai mai multa ENERGIE, chiar si in lunile de IARNA!"