2

Femeia care a inventat cupa menstruala

istoria cupelor menstruale

Dupa o saptamana de balonare si greata, mi-a venit, in sfarsit, menstruatia. Ma bucur! Port cupa menstruala, normal! Iubesc cand incep un nou ciclu! Cea mai dificila parte din zi a fost cea in care am ales ora la care sa ma duc la piscina. Asta e acum. Inainte de cupele menstruale, a merge la piscina in timpul „problemelor” nu era posibil. Chiar daca era, cred ca as fi fost foarte preocupata de tamponul meu, sa nu iasa din costumul de baie.

Nu a fost mereu usor pentru o femeie care are menstruatie! Desi este un fenomen care exista de cand lumea, nu toate persoanele au avut acces la produse de calitate. Inainte de anii 1920, femeile cu menstruatii aveau mai multe griji, decat au in ziua de azi.

La inceputul anilor 1930, femeilor li s-a oferit un dar de catre Leona W. Chalmers, o actrita americana si cantareata, dupa ce aceasta a decis ca drama nu era ceasca ei de ceai. Ea s-a dedicat crearii si patentarii cupei menstruale. Asa e- daca iti cunosti istoria, cunosti si faptul ca o cupa menstruala a aparut cam in aceeasi perioada cu tamponul.

cupa-menstruala-si-sportul

Cupe menstruale timpurii

Inainte de creatia lui Chalmers, alte dispozitive au fost faurite cu scopul de a colecta fluidul menstrual. Cea mai veche a aparut in 1867, „Catamenial Sacks” (saculete din hartie). Femeile ar fi introdus acel saculet inauntru, fiind tinuta cu o centura (curea) (mult mai straniu si mai putin practic decat o cupa menstruala). In timp ce inventii mai vechi foloseau saci flexibili, unii au folosit si cupe din metal, insa aceste produse nu erau nici discrete si nici confortabile.

O femeie impotriva unei lumi a absorbantelor

In timp ce absorbantul continua sa fie „rege” in lumea produselor de igiena intima, Leona C. a patentat prima varianta de cupa care este cea mai apropiata de ceea ce exista acum, pe piata. Cupa ei din cauciuc a revolutionat lumea produselor de igiena, deoarece era invizibila si fara nicio centura sau curea. Deoarece se simtea frustrata atunci cand trebuia sa aleaga un produs de igiena intima, ea a reusit sa gaseasca o solutie mai usoara si mai sigura.

Inventia sa era din cauciuc din latex, un var al cupei ForEva, care este facut din silicon medical si care este mai usor de folosit decat variantele sale mai vechi. Productia primului sau brevet in 1937 a suferit o lovitura cand Al Doilea Razboi Mondial a devastat oferta de cauciuc disponibila. A fost fortata sa se opresca temporar, insa a continuat dupa ce razboiul a ajuns la final.

I-a fost dificil sa fie in competitie cu absorbantele. Femeile nu erau de acord cu ideea ca trebuie sa se atinga sau sa introduca ceva inauntrul lor. Anii 1930 si 1940 nu au fost cei mai buni in ceea ce priveste eliberarea inhibitiilor la nivel sexual.

 

Anii 50, o a doua sansa pentru cupele lui Chalmers

Din fericire pentru utilizatoarele de cupa, ea nu a permis ca razboiul sau stigmatul sa ii ucida visul. A vandut drepturile de proiectare a cupei lui Robert P. Oreck, care a lansat o noua companie in 1959: Tassette,Inc.

Intr-o perioada in care utilizarea de cuvinte precum „vagin” si „menstruatie” in reclame, era strict interzisa, comercializarea cupelor nu a fost prea roza. Nici acum nu este foarte usor de folosit aceste cuvinte. Prima reclama in care era utilizat sangele menstrual (rosu) si in care era mentionat cuvantul „vagin” nu a aparut decat in anul 2010. Tassette a decis sa lanseze o campanie de constientizare si sa trimita cupe asistentelor medicale, la nivel national. In schimb, acestora li s-a cerut sa recomande cupa si sa ofere sfaturi despre acest produs tuturor celor care cautau alternative de igiena intima.

cupe-menstruale

Atunci, oamenilor li s-a parut inconfortabil sa goleasca lichidul menstrual si sa curete cupe. Chiar si dupa ce a fost utilizata de foarte multe ori, este considerata inconfortabila chiar si astazi. In anii 50, nu aveau acces la internet, bloguri si comunitati formate din utilizatori ai cupei, pentru a fi ajutati in a le folosi, asa cum se intampla azi. „Menstruatie” era considerat un cuvant murdar; nu mai zic nimic de „vagin”. Avand in vedere ca o cupa se putea reutiliza, cei cativa utilizatori ai ei nu cumparau prea multe. In incercarea de a concura cu alte produse de unica folosinta care existau pe piata, Tassette a creat Tassaway, o cupa menstruala reutilizabila.

A fost o incercare buna pentru cupele lui Chalmers de a „trai” din nou, dar Tassette nu a fost produsul care sa revolutioneze in acest domeniu pentru o perioada lunga de timp. Compania s-a inchis in 1973, iar femeile din SUA au fost lasate fara cupele lor dragi.

O noua renastere a cupei menstruale

In timp ce citesti asta, tu si cum mine stim ca sfarsitul cupei Tassette nu a reprezentat sfarsitul cupelor. In 1987, The Keeper, un brand care exista si astazi, a vazut „cupa pe jumatate plina” si a relansat produsul dupa o perioada de 20 de ani de absenta de pe piata. Secolul 21 a vazut renasterea cupei din silicon medical, o binecuvantare pentru femeile care erau alergice la cauciucul din latex.

Nu mult dupa aceea, multe companii au vazut potentialul reprezentat de cupa menstruala, de a reduce deseurile in timp ce ajutau femeile si fetele. Acestea aveau ocazia de a trece mai sanatos si mai sigur de aceasta perioada din luna.

cupa menstrualaCupa ForEva s-a alaturat cauzei in 2017. Inspirati nu numai de aspectul mai sanatos si mai sustenabil al cupei, noi am vazut o sansa de a de-stigmatiza si de a ajuta femeile. Am vazut ca ceea ce le oprea sa acceseze produse de sanatate intima, era a fi sau nu capabile sa si le permita.

 

De aceea noi suntem prima companie care a lansat in perioada 2017-2018 programul „cumpara o cupa, ofera alta”, program care se aplica in cazul fiecarei cupe menstruale cumparate, indiferent de unde este achizitionata. In acest mod, cumparand o cupa, 2800 de tampoane nu ar mai ajunge deseuri. Astfel, noi ne concentram pe impactul pe termen lung ajutand femeile de peste tot sa aiba o menstruatie mai usoara si mai sigura.

Menstruatiile si produsele destinate ei au avut un drum lung in ultimii 100 de ani. Pas cu pas, obstacolele in a trai fara griji si cat mai sanatos posibil, in aceasta perioada delicata a lunii, s-au stins datorita unor oameni precum Leona Chalmers.

Care este povestea ta cu o cupa menstruala? Cum ai descoperit-o si cat a durat pana sa te indragostesti de ea?

2 Comments

  1. Am auzit si pro si contra de la cunostinte, asa ca acum 3 luni am dat o sansa pentru cupa menstruala. Nu mai renunt la ea niciodata, mi se pare cu mult mai comod fata de absorbante, si daca fac un calcul pe termen lung, este si mai ieftin ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *