0

Firgoterm.ro iti aduce cel mai bun aer conditionat rezidential

Aerul conditionat rezidential este cel maii bun mod de a combate caldura pe timp de canicula. Insa, aerul conditionat nu este indicat doar pentru conditiile meteo cu temperaturi ridicate. Specialistii indeamna persoanele care au posibilitatea de investii intr-un aer conditionat sa aleaga modele care pot fi folosite in orice anotimp. Site-ul aer conditionat rezidential ofera o multime de modele care pot fi alese in functie de bugetul fiecarui client si necesitatile acestuia. Dincolo de efectele legate direct de caldura, utilizarea aerului conditionat determina, de asemenea, schimbari de mediu care ar putea avea consecinte asupra sanatatii, cum ar fi schimbarea umiditatii si a ventilatiei incaperilor.  In general, utilizarea aparatelor de aer conditionat raceste si reduce efectele negative asupra sanatatii din cauza caldurii excesive, dar nu numai atat. Aparatul de aer conditionat scade aerisirea, reducand ponderea de poluanti care provin din exterior, cum ar fi particule de praf si ozon.

Prima descoperire in domeniul aerului conditionat, a venit de la Michael Faraday (1791-1867). Cu ajutorul unui aparat conceput de el, care functiona prin compresie si racire, a reusit sa lichefieze aproape toate gazele cunoscute la acea vreme. In 1820, Faraday a dezvoltat un compresor care avea ca lichid de racire amoniacul. Problema cea mai mare era ca vaporii de amoniac erau toxici. Cu toate ca lichidul de racire nu era prea sigur, ideea compresorului se foloseste si astazi.

Primele aparate de aer conditionat destinate utilizarii pe scara larga au fost concepute in 1902. Willis Carrier (1876 – 1950), un intreprinzator american. Pentru multi, acesta este autorul acestei inventii. Compania lui producea solutii de climatizare pentru mediul industrial. Instalatia acestuia din 1902 a marcat nasterea aerului conditionat, din cauza adaugarii functiei de control a umiditatii, care a condus la recunoasterea de catre autoritatile in domeniu. Aparatele de aer conditionat trebuiau sa indeplineasca patru functii de baza: 1) reglarea temperaturii; 2) reglarea umiditatii; 3) controlul ventilatiei si circulatiei aerului; 4) curatarea aerului.

Dupa mai multi ani de testare si reglaje, pe 2 ianuarie 1906, lui Carrier i-a fost acordat brevetul US nr.808897 pentru inventia sa, pe care a numit-o “aparat pentru tratare aer”.

Termenul “aer conditionat“ a fost inventat de catre Stuart W. Cramer in 1906. El cauta o solutie care sa permita nu doar controlul temperaturii aerului (“racirea aerului”), ci si al umiditatii lui. De aici, si nevoia unui nou termen care sa denumeasca acest proces. Cramer a experimentat diferite feluri de a ameliora efectele aerului uscat generat de procesul de productie. Patentul inregistrat de el a folosit acest termen in conjunctie cu apa conditionata, aceasta devenind un termen bine cunoscut si deseori folosit in industria textila. Noua dezvoltare pe care Cramer a initiat-o a avut un efect vizibil asupra calitatii aerului din fabrica sa si in consecinta asupra productivitatii.

Totusi, la toate aceste sisteme se foloseau substante periculoase gen amoniac, clormetanul, propan si dioxid de sulf, ca agenti de refrigerare. Desi eficiente, acestea au fost toxice, inflamabile sau explozive si ar putea duce la o boala grava, leziuni sau chiar deces in caz de scurgere din sistem.

Thomas Midgley a fost cel care s-a gandit sa foloseasca substante mai putin periculoase. El a sintetizat diclorfluorometan, prima clorofluorocarbura, care a numit “Freon”. Acest compus este mult mai frecvent mentionat in ziua de azi ca “freon 21”, sau “R 21”.

Beneficiile aerului conditionat:

– Aerul conditionat poate remedia impactul negativ asupra intelectului si activitatii fizice, pe care le provoaca caldura excesiva.

– Imbunatateste nivelul de confort la locul de munca si acasa.

– Imbunatateste performanta la locul de munca.

– Aerul conditionat poate determina cresterea activitatii fizice si intelectuale.

– O temperatura mai scazuta reduce prezenta insectelor si a parazitilor.

– La o temperatura mai joasa, corpul transpira mai putin ceea ce reduce riscul de deshidratare.

– Un sistem de aer conditionat curat ajuta la excluderea alergenilor externi cum ar fi polenul.

– In cazul in care instalatia de aer conditionat este buna si este bine intretinuta, reinnoieste si imbunatateste calitatea aerului.

– Spatiile cu aer conditionat ar trebui sa fie ventilate in mod regulat.

– Instalare si intretinerea profesionala este esentiala pentru ambele unitati, atat cea interioara, cat si cea exterioara.

– Mentineti temperatura camerei intre 21 grade C si 25 grade C.

– Incercati sa mentineti o umiditate medie intre 60 si 70%.

S-a constatat ca oamenii se simt bine la o temperatura medie a pielii corpului de cca. 33 grade C, starea de inconfort termic apare cand aceasta temperatura se afla sub 31,6 grade C sau peste 34,4 grade C. In timpul verii, instalatia de aer conditionat ajuta la marirea ratei de eliminare a excesului de caldura al corpului, in timp ce iarna ajuta la micsorarea acestei rate. Indiferent de anotimp, corpul nostru trebuie sa piarda caldura in exces produsa de metabolism.

Este interesant de stiut ca, daca temperatura corpului uman, in profunzime, este de 37 grade C, la suprafata pielii aceasta poate varia intre 5 grade C/40 grade C, in functie de temperatura, umiditatea si viteza cu care se misca aerul in jurul corpului. Referindu-ne la apartamentele clasice romanesti in care incaperile au inaltimi de 2,7–2,9 m aparatele de tip split sunt cele mai convenabile.

In camere mai inalte se pot monta aparate de tip duct, ce permit transportul aerului in tavanul fals prin canale flexibile izolate termic, in cele mai potrivite locuri de introducere a aerului in incapere pentru a evita curentii de aer creati de amplasarea incorecta a spliturilor.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *