Herniile sunt de mai multe feluri. Exista hernii inghinale, hernii ombilicale, hernii femurale, dar si hernii ale coloanei vertebrale. Acestea se impart, la randul lor, intre hernii lombare si hernii cervicale. Desi ambele sunt hernii ale discurilor vertebrale, din cauza localizarii diferite, au si simptome uneori diferite. Sa vedem hernia simptome pentru zona lombara si pentru zona cervicala. In plus, sa vedem ce putem face pentru a ameliora aceste probleme.
Hernia de disc lombara
Aceasta este o boala degenerativa a discului intervertebral si, statistic, se manifesta mai semnificativ la persoanele cu varste cuprinse intre 30-50 de ani. In regiunea lombara exista cinci vertebre, si intre una si cealalta exista un disc intervertebral (similar cu o perna de amortizare), care “inmoaie” contactul dintre ele. Fiecare disc, pentru a indeplini functia de „amortizor”, este alcatuit din:
-Annulus, adica partea externa fibroasa dura, foarte asemanatoare unui inel, constand din lamele concentrice formate din fibre elastice si colagen;
-Nucleul pulpos, cu o consistenta gelatinoasa, format in principal din apa, care absoarbe si distribuie uniform tensiunile primite.
Discul sufera deformari si presiuni care, uneori, depasesc limitele de elasticitate datorate muncii solicitante fizic, traume semnificative, deteriorarii structurilor osteoarticulare, posturii gersite, miscarilor repetitive, manipularea greutatilor etc.
Inelul fibros se poate deforma sub forta elastica a nucleului pulpos sau se poate rupe, provocand scaparea nucleului pulpos si invadand un spatiu irelevant.
Cauze
Printre cauzele si factorii de risc ai herniei de disc lombare se numara: inaltimea, lipsa activitatii fizice, excesul de greutate, locuri de munca sedentare si / sau cu efort fizic ridicat, condusul prelungit si constant, sarcina in cazul femeilor.
Simptome
Hernia de disc lombara provoaca dureri intense in spate si picioare, ceea ce face dificil nu doar mersul, ci si cele mai mici miscari ale membrelor inferioare. Durerea se accentueaza dupa indoire, tuse si stranut. Durerea poate „bloca” efectiv pacientul (in cazuri de lombalgie, cruralgie, sciatica), care uneori poate experimenta pierderea reflexelor si a fortei.
Hernia de disc lombara poate provoca:
-Rezistenta redusa a membrelor inferioare, senzatie slaba sau lipsa ei la atingere, furnicaturi si, tot la atingere, senzatie larga de durere arsura-usturatoare;
-Scaderea volumului si modificari sau pierderea tonusului si a reflexelor unor grupe musculare ale membrelor inferioare;
Diagnosticul
Pentru a diagnostica o hernie de disc lombara (ca si un cervicala de altfel), sunt esentiale o vizita la medicul de specialitate si o scanare CT lombara sau un RMN al coloanei lombare.
Tratamentele
Hernia de disc lombara poate fi tratata prin tratamente conservatoare adica medicamente, fizioterapie, manipulari ale coloanei vertebrale, masaje. Astfel de tratamente se pot face la clinici specializate precum Bio Ortoclinic. Tratamentele dau rezultate uimitoare daca exista o colaborare eficienta intre pacient si intre medicul curant. Doar in cazuri speciale, grave, se ajunge la chirurgie.
Hernia de disc cervicala
Hernia cervicala poate fi definita ca o proeminenta a unui disc intervertebral in zona cervicala, care comprima radacinile nervoase directionate catre un membru superior si, uneori, si maduva spinarii. Desi este o boala benigna, hernia cervicala este perceputa ca un disconfort extrem de neplacut, deoarece incepe cu dureri intense, penetrante si persistente. Prin urmare, pacientul care sufera de hernie cervicala are nevoie de odihna, singura solutie aparent posibila pentru a diminua durerea.
Coloana vertebrala cervicala este formata din 7 vertebre. Prima si a doua vertebra cervicala alcatuiesc coloana cervicala superioara: aici nu exista disc intervertebral, prin urmare nu este posibil sa se creeze o hernie. Herniile cervicale se pot stabili in schimb in coloana cervicala inferioara, formata din restul de 5 vertebre . Ruptura inelului fibros determina iesirea nucleului pulpos din locasul sau, la fel ca in cazul herniei lombare.
Spre deosebire de herniile abdominale (de exemplu, hernia ombilicala, hernia inghinala etc.), hernia cervicala, ca si cea lombara, este o hernie interna, prin urmare deplasarea viscerelor – care apare in interiorul corpului – nu este evidenta.
Cauze
Uzura si degenerarea discului, impreuna cu traumatismele cervicale, sunt principalele cauze ale herniei cervicale. Mai precis, pacientul poate contracta o hernie cervicala in urmatoarele situatii: atitudine gresita si postura corporala; cresterea sarcinilor pe coloana vertebrala; deficiente musculare si slabiciune a tesuturilor ligamentare; schimbarea structurii normale a vertebrelor; slabirea fiziologica a discului (cauzata de imbatranire); spondiloza cervicala (boala degenerativa a unui disc cervical) etc.
Simptome
Principalul simptom al herniei cervicale este durerea la nivelul gatului (cervicalgia), care tinde sa radieze pe brat (brahialgia). Hernia cervicala este adesea foarte dureroasa, atat de mult incat durerea poate compromite serios activitatea de lucru a persoanei afectate. Pacientii gasesc alinare doar cu odihna, atitudine care nu este intotdeauna corecta. Durerea poate fi asociata cu posibile tulburari de compresie ale structurilor nervoase atasate situate in canalul vertebral (radacinile nervoase si maduva spinarii). Presiunea exercitata asupra radacinii nervoase se numeste radiculopatie cervicala. Durerea de gat este, de asemenea, insotita de o serie de simptome secundare, cum ar fi:
-Agravarea durerii prin rotirea capului si intinderea gatului;
-Insuficienta a maduvei spinarii;
-Slabiciune musculara la brat si durere persistenta a gatului;
-Deficite motorii mai mult sau mai putin severe;
-Dificultate in miscarea bratului;
-Furnicaturi in brate si senzatie de soc electric;
-Hipomobilitatea membrului superior;
-Durere de cap;
-Senzatie de intepaturi la nivelul gatului.
Ca si in cazul herniei de disc lombare, tratamentele cele mai recomandate sunt cele non-invazive sau minim invazive. Tot la Bio Ortoclinic se pot efectua astfel de tratamente, cu rezultate remarcabile. Interventia chirurgicala este recomandata doar in cazuri grave. De asemenea, dupa o interventie, se poate face recuperare tot la aceasta clinica.
Daca suspectezi sau stii ca ai hernie lombara, cervicala sau ambele, mergi imediat la medic pentru a face tratamentul corespunzator. Altfel lucrurile se vor agrava si asta iti va compromite activitatile zilnice si micile bucurii ale vietii.
Share the post "Hernia: simptome si ce tratament poti sa faci pentru a avea o viata normala"