De ce este atat de important sa le citim povesti copiilor? De ce este important sa le oferim celor mici carti cu sunete Usborne? Este, pur si simplu, pentru a-si dezvolta imaginatia, vocabularul lor sau pentru a-i invata sa citeasca? Timp de secole, oamenii au spus povesti, in special copiilor. Daca aceasta practica poate fi o modalitate buna de a-i ajuta sa adoarma sau, pur si simplu, de a-i tine ocupati, aceasta are multe alte beneficii pentru copil si pentru legatura pe care o tese cu parintii sai.
Fie ca este in fiecare seara, sau doar duminica seara, asezati-va langa patul copilului dvs. si cititi o poveste inainte de culcare. Acest lucru va avea un beneficiu cert asupra somnului sau. S-a dovedit: pentru a dormi bine, este mai bine sa favorizam, cu cateva minute pana la cateva ore inainte de culcare, activitati calme, odihnitoare. Ecranele, inclusiv tabletele, telefoanele inteligente si computerele, emit lumina albastra care intarzie secretia hormonului somnului melatonina. Citirea unei carti, meditatia sau chiar doar discutia cu calm sunt activitati care va pot ajuta sa adormiti. Parintii multor copii stiu acest lucru: micutilor agitati la culcare, care rad si chicotesc, le va fi mult mai greu sa adoarma fata de copiii care se instaleaza linistiti in paturile lor cu o carte.
Un copil care a fost obisnuit cu un moment calm inainte de culcare va fi mai probabil sa favorizeze aceasta activitate de unul singur dupa aceea, odata devenit adolescent sau adult. Corpul adora ritualurile, iar cel de culcare este deosebit de important. Desigur, fie ca sunt in timpul zilei sau seara la culcare, cartile precum cele de la Usborne, cu sunete sunt intotdeauna binevenite! Este un moment foarte apreciat de copii.
Petrecerea timpului cu copilul, citind o poveste este, in general, foarte bine primita de catre copii. Intre obligatiile profesionale, cumparaturile, incarcatura mentala, momentele privilegiate cu copilul sunt rare. De asemenea, incercarea de a petrece cateva minute cu copilul pentru povestea de seara va permite sa va regasiti pacea chiar si a propriei persoane. Petrecerea timpului cu copilul prin aceste povesti de seara ii consolideaza „sentimentul de importanta”: copilul simte ca conteaza pentru dvs..
O carte, chiar si pentru un bebelus de cateva luni care pare sa nu inteleaga nimic, are rolul ei! Pentru ca copilul, care este inca curios, va lua cartea in mainile sale, poate o va mesteca sau va incerca sa o rupa (din fericire, cartile pentru copii sunt rezistente!). Atunci va trebui sa ridice filele, rasfoind imaginile in fata ochilor pentru a identifica detaliile. Pe scurt, o carte stimuleaza simturile si abilitatile motorii sau toate functiile care permit controlul miscarii. Lectura stimuleaza in special abilitatile motorii fine, utilizarea si coordonarea muschilor mici ai degetelor si mainilor.
Pentru copii mici, citirea unei povesti de catre un adult face posibila relationarea obiectelor cu cuvintele: animale din oras, animale de ferma, obiecte de uz casnic, fructe si legume etc. Daca sunt insotite si de sunetele specifice, este si mai bine. Dar chiar mai tarziu, odata ce copilul vorbeste si citeste, citirea unei povesti este o modalitate de a-l introduce in cuvinte noi, expresii noi si sa le explicati. Vocabularul, gramatica, sintaxa sunt, prin urmare, imbunatatite prin citirea de noi povesti. Alte limbi pot fi abordate chiar si prin citire, cu conditia sa pronuntati corect.
Cititi povesti pentru a imbunatati atentia si abilitatile de ascultare. Ce parinte nu viseaza uneori sa aiba un copil care poate ramane calm, fara sa se miste, timp de cateva minute? Citirea unei povesti necesita a fi alert, atent si concentrat. Povestile cultiva si rabdarea copiilor, care trebuie sa astepte si sa asculte pana la sfarsit, daca vor sa stie finalul. Cu toate acestea, aceste comportamente nu se invata peste noapte, ci pe termen lung. Daca copilul s-a obisnuit de la o varsta frageda sa ramana calm cand citeste o poveste, nu exista niciun motiv pentru care acest lucru sa se schimbe pe masura ce creste.
Povestiri cu cavaleri si printese, dragoni, animale de tot felul, creaturi ciudate … Literatura pentru copii are atat de multe elemente fantastice. Multi psihologi sunt de acord ca imaginatia ii ajuta pe copii sa creasca, in lumea noastra atat de plata si obisnuita. Personajele si povestile imaginare ofera raspunsuri la situatii, dorinte, anxietati ale copilului, intr-o forma pe care el o intelege si o apreciaza. A-i spune povesti imaginare il va ajuta, prin urmare, in acest efort, in dezvoltarea sa psihica. Si mai tarziu, un copil care a avut o lume imaginara asigurata poate deveni foarte bine un adult capabil, atunci cand simte nevoia, sa scape intr-o lume imaginara, sa scape de stres si de suprasolicitare.
Citind o poveste copilului, cand aceasta lectura este activa si punctata prin dialoguri cu copilul, ii poate permite sa faca un pas inapoi, sa nu ia totul de la sine, sa analizeze, pe scurt, sa-si dezvolte mintea critica. Dobandirea gandirii critice este lenta si treptata, asa ca la fel de bine va puteti ajuta copilul in aceasta achizitie. Si pentru asta, citirea va poate ajuta: de fiecare data cand ii cititi o poveste copilului, intreabati-l daca i-a placut si cereti-i sa explice de ce. Ii puteti cere chiar sa compare doua povesti si sa va explice de ce prefera una fata de cealalta. Faceti acelasi lucru din partea voastra, cu o explicatie mai clara. Acelasi lucru il uteti implementa pentru personaje si reactiile lor la aventurile care au loc. Incetul cu incetul, aceste discutii si argumente va vor ajuta copilul sa-si slefuiasca gusturile, preferintele si gandirea critica.
Share the post "Importanta povestilor din carti, precum cele din minunatele carti cu sunete Usborne"