0

Mmd încheie cu success proiectul pilot pentru reducerea deșeurilor de monitoare

București, 17 februarie 2023 – MMD, partener de licențiere a mărcii pentru monitoarele Philips, demonstrează în Nigeria cum pot fi reciclate monitoarele defecte într-un mod ecologic și economic, ca parte a unui proiect pilot al Alianței PREVENT Waste, o inițiativă a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ). Alți asociați implicați în mod semnificativ în proiect sunt: Closing the Loop, un furnizor global de servicii de achiziții ecologice, TCO Development, organizația care se află în spatele celei mai importante certificări de sustenabilitate IT din lume, TCO Certified, și alți parteneri. Împreună cu aceștia, MMD a dezvoltat un model de succes cu privire la modul în care se poate extinde o soluție certificată pentru produse electronice neutre din punct de vedere al deșeurilor și la monitoare, stabilind noi standarde pentru achizițiile ecologice.

Provocarea reprezentată de deșeurile electronice

50 de milioane de tone pe an: deșeurile electronice (e-deșeurile) reprezintă una dintre cele mai urgente provocări cu care se confruntă societatea noastră actuală. Potrivit unui raport al Platformei pentru accelerarea economiei circulare (PACE) și a Coaliției ONU pentru deșeuri electronice, acest munte de deșeuri este eliminat în cea mai mare parte pe cale maritimă către Africa sau alte țări în curs de dezvoltare.

Chiar dacă aproape toate modelele Philips noi nu conțin mercur și plumb, plăcile de circuite integrate foarte mici și substanțele chimice precum plumbul și mercurul, prezent în monitoarele de calculator, sunt în general considerate ca fiind o problemă a reciclării și al economiei circulare. În Africa, o mare parte dintre ele nu pot fi reciclate în mod corespunzător din cauza lipsei de instalații și resurse adecvate. Acest lucru se datorează faptului că deocamdată nu se pot face bani din reciclarea și colectarea corespunzătoare.

Extinderea modelului de succes

O abordare de succes dovedită pentru atenuarea și gestionarea acestei provocări gigantice este conceptul de compensare a deșeurilor electronice, care este deja recunoscut în cadrul achizițiilor publice ca fiind o soluție ecologică pentru telefoane mobile, laptopuri și tablete și care închide bucla ciclului de viață al echipamentelor electronice. O taxă adăugată la prețul de achiziție al noilor echipamente electronice finanțează colectarea echipamentelor vechi în vederea reciclării în condiții de siguranță. Materiile prime recuperate în acest mod sunt apoi reutilizate la fabricarea de noi produse, ceea ce le face neutre din punct de vedere al deșeurilor.

Ca parte a angajamentului său pentru tehnologii mai durabile, Philips monitors a sprijinit, timp de un an și jumătate, Closing the Loop și o coaliție de parteneri transnaționali, precum Institutul de cercetare Öko-Institut e. V. și partenerii locali nigerieni Verde Impacto, Hinckley Recycling și SRADev Nigeria, pentru a construi un model de business care să demonstreze modul în care programul de compensare a deșeurilor poate fi extins la monitoare și la certificarea TCO Certified Edge, E-waste Compensated. Peste 5500 de monitoare care nu mai erau utilizabile au fost colectate de către parteneri pentru acest proiect.

“Suntem încântați că am reușit cu acest proiect pilot să dezvoltăm un model de business care dovedește faptul că principiul de succes al compensării deșeurilor nu funcționează doar pentru telefoanele mobile, ci poate face ca și reciclarea mult mai dificilă a monitoarelor să fie profitabilă din punct de vedere financiar, contribuind în același timp la dezvoltarea capacităților locale de reciclare”, menționează Stefan van Sabben, Global CSR and Sustainability Senior Manager la MMD, Philips Monitors.

Un prim succes pe drumul spre economia circulară

La începutul proiectului, în Nigeria nu exista aproape nicio experiență în materie de reciclare a ecranelor plate. Monitoarele aruncate se adunau în depozitele de deșeuri, ceea ce reprezenta un risc considerabil pentru oameni și pentru mediu. Prin urmare, partenerul de reciclare a fost mai întâi instruit în ceea ce privește dezmembrarea manuală a ecranelor plate precum îndepărtarea în siguranță a tuburilor care conțin mercur, demontarea în siguranță a tuturor celorlalte componente electronice, dar și identificarea și separarea diferitelor tipuri de plastic, inclusiv a celor care conțin substanțe ignifuge periculoase.

La finalul proiectului, reciclatorul a reușit să dezmembreze ecranele plate într-un mod foarte sigur și eficient, reducând costurile necesare pentru a face acest lucru la mai mult de jumătate și returnând materiile prime în ciclu. Deși drumul este încă lung, aceștia sunt primii pași încurajatori către un viitor cu adevărat durabil.

Pagina proiectului pilot: https://prevent-waste.net/en/pilotprojects/nigeria/  

Acest proiect este finanțat de Alianța PREVENT Waste, o inițiativă a Ministerului Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ).

Mai multe informații: https://prevent-waste.net/en/   

 

Aflați mai multe despre monitoarele ecologice Philips:

https://www.philips.co.uk/c-e/so/monitors/green-monitors   

 

Despre MMD

MMD-Monitors & Displays Holding B.V. (“MMD”), înregistrată în Țările de Jos, cu sediul central în Amsterdam, este o companie deținută integral de TPV Technology Limited (“TPV”), unul dintre cei mai importanți producători de monitoare și televizoare LCD din lume.

MMD-Monitors & Displays Holding B.V. (“MMD”) comercializează și vinde exclusiv în întreaga lume monitoare LCD Philips, sub licența mărcii Koninklijke Philips N.V. Prin combinarea promisiunii mărcii Philips cu expertiza TPV în domeniul producției de monitoare, MMD folosește o abordare rapidă și concentrată pentru a aduce pe piață produse inovatoare.

https://mmdmonitors.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *