Oamenii folosesc adesea adezivi pentru a repara, asambla sau construi piese din diferite materiale. La lipirea lemnului, este important sa alegem un adeziv pentru lemn de calitate inalta. Spre deosebire de fixarea mecanica, lipirea lemnului ajuta la distributia egala a presiunii si nu presupune gaurirea sau deteriorarea lemnului in orice alt fel.
Adezivii pot fi impartiti in foarte multe moduri, insa una dintre cele mai intalnite categorizari se face in functie de mediul carora acestia se adreseaza. Astfel, avem doua tipuri de adezivi ce pot fi folositi pentru lipirea lemnului in mod corect.
Adezivi pentru interior
Acestia permit asamblarea diferitelor bucati de lemn ale pieselor de interior. Au o eficienta buna pentru astfel de lucrari, insa trebuie tinut cont ca nu au o rezistenta buna la factori de exterior. Pot fi de calitate foarte inalta, insa nu au o rezistenta la umezeala si bacterii asa de mare precum are un adeziv de exterior. Din acest motiv, se recomanda utilizarea lor exclusiva le piese din interior.
Fiind destinati mediilor de interior, acesti adezivi sunt facuti pentru a produce mai putini compusi volatili fata de cei de exterior, unde nu este nevoie de aerisire.
Adezivi pentru exterior
Au o rezistenta foarte buna care se refera atat la durabilitate, cat si la cum rezista in fata factorilor de mediu. Rezistenta la umiditate este foarte mare, iar pe langa asta, putem vorbi si de o rezistenta foarte buna la variatiile foarte mari de temperatura si la razele ultraviolete.
Impermeabilitatea, uscarea relativ rapida si elasticitatea in fata schimbarilor de temperatura si presiune caracterizeaza si ele adezivii pentru exterior de calitate inalta.
Alegerea adezivului folosit la lipirea lemnului are o importanta aparte, insa acesta nu este singurul lucru pe care trebuie sa il luam in considerare pentru a asigura rezistenta lipirii. Pentru a lipi corespunzator suprafetele de lemn, trebuie sa respectam urmatoarele etape:
- Identificarea corecta a suprafetei pe care se va aplica adezivul;
- Asigurarea ca suprafetele sunt drepte si se imbina perfect una cu cealalta;
- Curatarea minutioasa a suprafetei si uneori chiar si degresarea sa pentru a spori calitatea lipirii;
- Aplicarea adezivului si raspandirea rapida a acestuia pe toata suprafata materialului ce va fi lipit;
- Pe cat posibil, in unele cazuri se cere si aplicarea unei forte mecanice, cel putin in prima parte a uscarii pentru a obtine o aderenta excelenta;
- Daca s-a produs exces de adeziv, acesta trebuie inlaturat in timp util;
- Adezivul trebuie lasat sa se usuce corespunzator, respectand timpii care caracterizeaza fiecare adeziv in parte.
Dupa cum spuneam la inceput, exista mai multe feluri in care putem clasifica adezivii. Pe langa tipul de mediu, este foarte important sa acordam atentie nivelului de calitate. Desi un adeziv pentru lipirea lemnului de calitate mai inalta poate fi mai scump, avem garantia celei mai bune si rezistente lipiri.
Magazinele specializate pun la dispozitie adezivi testati si siguri, care contribuie la obtinerea celor mai bune rezultate atunci cand construim, asamblam sau renovam folosind lemn.
Lipirea lemnului cu adezivii Kleiberit de la Klebrom
Cu adezivii Kleiberit nu avem cum sa dam gres, fiindca acestia se ridica la cele mai inalte standarde de calitate la nivel international. Magazinul Klebrom va pune la dispozitie aceasta gama de adezivi, oferind in acelasi timp si consiliere pentru orice fel de neclaritate.
Klebrom ofera cele mai bune produse pentru diferite proiecte ce tin de mediul interior si exterior, oferind atat adezivi, cat si materiale de infoliere si lacuri de calitate superioara.
Contact
- Tel:0268/ 411 367
- Mobil:0726/ 159 136
- Fax:0372/ 876 469
- Email:office@klebrom.ro
Share the post "Principalele lucruri de tinut minte pentru lipirea lemnului in cele mai bune conditii"