0

Relaxare prin Artă: cursuri introductive de arte tradiționale japoneze, Ikebana și Sumi-e, la Iași

Cercul de creație „Din drag pentru cultura și civilizația japoneză” invită publicul ieșean și nu numai să se bucure de momente de relaxare, printr-o incursiune în minunata lume a artelor tradiționale japoneze. În acest sens, în perioada octombrie 2018 – iunie 2019, se vor desfășura două cursuri introductive de Ikebana (arta japoneză a aranjării florilor) și de Sumi-e (pictură niponă în tuș). Prin aceste activități, se urmărește promovarea practicării artelor ca  alternativă de petrecere a timpului liber și de combatere a stresului cotidian.

Motivație
Arta, această strădanie de a crea valori estetice, nu trebuie să fie o preocupare doar a artiștilor, întrucât sensibilitatea și frumosul sunt trăsături ale fiecărui om. Practicând o activitate artistică, avem ocazia să ne șlefuim și să ne dezvoltăm aceste calități. Mai mult, printr-un astfel de demers, putem găsi un bun prilej de deconectare de la rutina zilnică, de relaxare și de regăsire interioară, pentru a combate agitația și stresul din cotidian, ce ne împiedică uneori din a aprecia cum se cuvinte culorile fiecărei zile.

Artele japoneze tradiționale Ikebana și Sumi-e au o îndelungată istorie și  au fost puternic influențate de principiile filosofiei Zen, ele înglobând valori îndrăgite de poporul nipon precum modestia, simplitatea, perseverența și răbdarea. De aceea, practicarea lor ne ajută nu doar să ne cultivăm aceste calități, dar și să ne menținem o stare de trezie a minții (en. mindfulness), prin care să fim capabili să ne regăsim în fiecare moment (în acțiunile, gândurile sau atitudinile noastre din fiecare clipă). Astfel, demersul nostru creativ devine un exercițiu intelectual veritabil, prin care ne putem extinde limitele lumii noastre interioare.

Despre cursuri
Cursurile de arte tradiționale japoneze Ikebana și Sumi-e au devenit aproape o tradiție la Iași, fiind organizate de peste 10 ani, cu sprijinul diferitor instituții și voluntari români sau japonezi. În prezent, ele sunt organizate de Cercul de creație „Din drag pentru cultura și civilizația japoneză”, sub coordonarea domnului profesor Sorin Mazilu. În decursul timpului, prin perseverență și dăruire, participanții au reușit să obțină și rezultate recunoscute la nivel internațional. Astfel, în 2015, domnișoara Diana Zbârnea a obținut premiul „Semi-grand Prize”, la concursul internațional de sumi-e organizat în Tokyo de către Asociația internațională de Sumi-e (Japonia). În 2016, doamna Mona-Lisa Șolescu a obținut Premiul I la concursul internațional Ikebana Gallery Award (Australia).

Introducere în Ikebana

Ikebana reprezintă una dintre tradițiile japoneze cele mai cunoscute, fiind mai mult decât o simplă artă inedită de aranjare a plantelor și  înglobând principii și atitudini umane ce descriu un adevărat stil de viață.

În cadrul cursului, participanții vor putea învăța:

– Care sunt secretele utilizate de japonezi pentru a prelungi viața florilor tăiate;

– Ce principii filosofice și ce atitudini sunt înglobate în această artă;

– Să creeze compoziții florale armonioase în stilurile moribana, nageire și jiyuka.

Introducere în Sumi-e
Sumi-e este o artă japoneză ce presupune realizarea de compoziții plastice în tuș și care își propune ca, printr-un număr minim de tușe, să surprindă „sufletul” subiectului pictat.

În cadrul lecțiilor, participanții vor învăța:

– Care sunt principiile morale și estetice prezente în această artă;

– Ce fel de materiale, instrumente și tehnici se utilizează în sumi-e;

– Cum să realizeze compoziții plastice armonioase în tuș.

Mod de organizare

– Lecțiile presupun o parte teoretică și una practică, astfel încât participanții își pot dezvolta atât cunoștințele teoretice cât și deprinderile practice în cadrul fiecărei întâlniri.

– Lecțiile se desfășoară în weekend, aproximativ la fiecare două săptămâni (2 întâlniri lunare). După fiecare două ședințe consecutive, cea de-a treia lecție va consta în studiu individual, participanții primind fișe de lucru și de documentare pe care le vor parcurge acasă.

– În cadrul întâlnirilor, se vor furniza fișe de documentare sau de lucru, precum și o parte dintre materialele necesare  la curs (pensule, tuș etc.). Restul (ikebana: material vegetal, vase; sumi-e: foi albe de hârtie ș.a.) vor trebui asigurate de către participanți, după specificațiile oferite de domnul profesor.

– În cazul absenței de la unele dintre întâlniri, studenții vor putea recupera temele omise prin studiu individual, folosind fișele de studiu pregătite la curs.

– Pe lângă lecțiile propriu-zise, în limita timpului liber disponibil, studenții pot participa la ateliere și alte evenimente (expoziții, prelegeri etc.) organizate suplimentar.

Perioada:  Octombrie 2018 – Iunie 2019

Înscrieri:  22 Septembrie 2018. Înscrierea presupune completare unei fișe de înscriere (puse la dispoziție atunci) și achitarea taxei de participare.

Număr de locuri:  10/ curs.

Detalii suplimentare:  0742.027.153/ studenti.cultura@gmail.com /@nipponlaiasi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *