Foarfecele pentru tuns parul sunt de obicei realizate din otel.
Dar acele foarfece care sunt pentru scopuri mai specifice sunt fabricate si din alte aliaje metalice.
Foarfecele de tuns din otel inoxidabil au de obicei un maner din plastic montat pe lamele metalice. Acest maner din plastic este in general realizat dintr-un material puternic si usor, cum ar fi plasticul ABS.
Otelul inoxidabil este fabricat folosind fier, aproximativ 1% carbon si cel putin 10% crom. Otelul inoxidabil este usor si rezistent la rugina.
Otelul carbon este folosit pentru a face foarfece in care manerul si lama formeaza o singura bucata. Otelul carbon este fabricat folosind fier si aproximativ 1% carbon. Otelul carbon este puternic si de lunga durata. Foarfecele din otel carbon sunt de obicei placate cu crom sau nichel pentru a le impiedica sa rugineasca.
Procesul de fabricatie al foarfecelor de tuns
- Pentru a face foarfeca de tuns, primul pas este realizarea semifabricatelor. Spaturile sunt cele doua jumatati ale unei perechi de foarfece. Blankurile pot include lama si manerul sau doar lama. Daca exista un maner si o lama, manerul de metal este sudat de lama sau manerul de plastic este atasat de lama. Unele foarfece de tuns realizate din semifabricate sunt formate prin utilizarea stantarii la rece sau turnarii. Foarfecele de tuns de calitate sunt in general realizate din semifabricate, formate prin forjare.
- Cand semifabricatele foarfecelor sunt gata, acestea sunt apoi taiate la forma potrivita prin taierea oricarui material in exces. Semnele taiate sunt apoi intarite prin incalzire si racire rapida in aer rece, apa, ulei sau alta substanta. Temperaturile de incalzire si racire variaza in functie de tipul de otel si de caracteristicile dorite ale lamei. O gaura, care va permite celor doua lame separate sa fie atasate una de cealalta, este gaurita prin semifabricat.
Nota: Scala de duritate Rockwell (HRC) este utilizata pentru a masura duritatea foarfecelor. Cu cat numarul este mai mare, cu atat metalul este mai dur. De obicei, foarfecele de tuns parul ar trebui sa aiba un minim de 56 HRC, in timp ce idealul ar fi in jur de 60 pana la 64 HRC.
- Dupa incalzirea si racirea initiala a lamelor foarfecelor de tuns urmeaza o a doua incalzire si racire, cunoscuta sub numele de calire. Calirea confera o duritate uniforma semifabricatelor, ceea ce le imbunatateste durabilitatea si longevitatea. Aceasta incalzire si racire repetata determina deformarea semifabricatelor. Din acest motiv, semifabricatele sunt slefuite, ceea ce inseamna ca sunt indreptate prin loviri usoare cu un ciocan.
- Semifabricatul este transformat intr-o lama, cu o banda de slefuit cu miscare rapida sau o roata abraziva folosita pentru aplicarea marginii. Aceasta centura de roata slefuieste excesul de otel, formand muchia ascutita a lamei. In timpul slefuirii, lama este racita cu diferite lichide. Aceste fluide impiedica supraincalzirea sau deformarea lamei. Dupa slefuirea cu curele si/sau roti abrazive sunt folosite roti abrazive sau curele mai fine pentru lustruire.
- Manerele foarfecelor de tuns sunt realizate impreuna cu lamele. Dupa cum am mentionat anterior, manerele fac, in general, parte din semifabricat, dar sunt destul de des facute dintr-un aliaj metalic sau plastic. Manerele foarfecelor de tuns metalice sunt sudate pe lame. Manerele din plastic al foarfecelor de uz casnic sunt pur si simplu atasate de lame prin introducerea capetele semifabricatelor in fantele goale din maner.
- Lamele lustruite ale foarfecelor sunt atasate intre ele cu un surub sau un nit introdus prin gaurile special create. Suruburile si niturile sunt de obicei lubrifiate pentru a asigura curgerea si taierea silentioasa. Suruburile asigura posibilitatea unor posibilitati de reglare a tensiunii. Niturile nu permit reglajul, motiv pentru care niturile sunt folosite pentru foarfece mai putin costisitoare.
- La final, foarfecele pot fi vopsite, placate cu crom sau placate cu nichel pentru a le face rezistente la rugina.
- Unii producatori de foarfece de inalta calitate efectueaza controlul calitatii pentru a se asigura ca exista o aliniere adecvata a ambelor lame pentru a oferi o taiere lina. Foarfecele de tuns sunt testate pe tesaturi sintetice dure pentru claritate si rezistenta.
In cele din urma, consumatorul este responsabil pentru mentinerea calitatii foarfecelor sale. Folositi-le doar pentru a taia materiale adecvate. Ungeti-le si ascutiti-le in mod regulat. Pastrati-le intr-o pozitie inchisa. Acest lucru va va asigura ca foarfecele de tuns ale dumneavoastra raman potrivite pentru utilizare pentru o perioada lunga de timp.
Tipuri de lame la foarfecele de tuns
Unul dintre cei mai importanti factori de care trebuie sa luati in considerare atunci cand va alegeti foarfecele de tuns este tipul de lama. Acest lucru este valabil mai ales pentru uz profesional, deoarece lama va avea un efect direct asupra performantei si capacitatii dumneavoastra de a taia parul. Tehnicile inovatoare de fabricatie au condus la noi tipuri de lame. In prezent, pe piata exista o mare varietate de tipuri de foarfece pentru tuns par cu lame diferite.
Cele mai frecvente trei lame folosite de frizerii profesionisti sunt:
Lame cu margini tesite striate sau ondulate.
Aceste lame au caneluri fine sau linii pe suprafata marginii tesite. Scopul liniilor este de a impiedica alunecarea parului pe margine. Foarfecele de tuns cu lame zimtate sunt de obicei ieftine. Foarfecele cu lame zimtate sunt destinate taierii liniilor drepte. Aceste lame isi mentin functia pentru o lunga perioada de timp, dar necesita mult mai multa forta si presiune in timpul taierii. Ele pot provoca, de asemenea, deteriorarea varfurilor parului. Acest lucru se intampla atunci cand parul este forfecat de zimti cand se intalneste cu lama opusa.
Foarfece de tuns cu lame tesite sau cu taisul sabiei.
Acestea sunt unul dintre cele mai vechi si cele mai raspandite tipuri de lame folosite astazi pentru foarfecele de tuns parul. Denumite uneori foarfece germane, foarfecele de tuns cu lamele cu margini tesite taie bine parul. Dar, in comparatie cu alte tipuri de lame, acestea necesita mai multa presiune si forta in timpul tunsorii. Asadar, daca esti un profesionist care lucreaza ore lungi si intense, poate ca ar trebui sa te gandesti sa cumperi foarfece de tuns cu un alt tip de lama.
Lamele cu margini tesite nu pot fi folosite pentru tehnici avansate de tunsoare, cum ar fi taierea cu diapozitive. Dar sunt o alegere excelenta pentru taierea neta, stratificata si uscata, precum si pentru taierea parului aspru si sintetic.
Aceste lame sunt, de asemenea, cele mai putin costisitoare.
Lamele cu muchii convexe sunt extrem de puternice, oferind taieri netede si precise. Denumita uneori stil japonez, suprafata exterioara a acestor lame este usor curbata. Acest lucru face ca lamele foarfecelor de tuns cu margini convexe sa fie perfect potrivite pentru taierea cu alunecare, stergere si alte tehnici mai avansate de tuns.
Aceste tunsori sunt foarte importante pentru hairstylistii profesionisti. Unghiul mai ascutit al muchiei de taiere al foarfecelor de tuns cu muchii convexe asigura o taiere neteda si precisa.
Desi vor ramane ascutite pentru o lunga perioada de timp, in comparatie cu lamele cu margini tesite, lamele cu margini convexe se tocesc mai repede.
Datorita faptului ca sunt mai greu de facut, foarfecele de tuns cu muchii convexe sunt de obicei mai scumpe decat alte lame, mai obisnuite.