0

Tu cu ce te speli?

Nu este o intrebare pe care sa o adresam prea des celor din jur, insa “Tu cu ce te speli?” ar trebui sa faca parte din lista de discursuri zilnice. Sapunul este un bun indispensabil, chiar daca in trecut era doar un lux pentru cei instariti. Firme precum Sanito.ro ofera cleintilor de pretutindeni din Romania o gama de sapun Tork foarte bogata, care sa fie pe placul si necesitatile fiecarui client.

Tork, este brand-ul renumit pe care il folosesc restaurantele, institutiile publice, spitalele, firmele, dar si utilizatorii casnici. Avand o gama vasta de sapunuri, precum sapun spuma, sapun crema, sapun lichid, este usor de inteles de ce multi cumpara exclusiv de la Sanito.ro!

De asemenea, tot de la acest site se pot achizitiona dezinfectanti maini, care sunt foarte utili, mai ales cand nu poti sa te speli cu apa si sapun pe maini.

Potrivit unui chimist din secolul al XIX-lea, bunastarea materiala si nivelul de civilizatie ale unui popor erau stabilite in functie de cantitatea de sapun folosita. In prezent, sapunul e considerat un produs indispensabil igienei si mentinerii sanatatii.

Una dintre primele retete detaliate pentru producerea sapunului apare intr-o carte de secrete profesionale pentru mestesugari, lucrare ce dateaza din secolul al XII-lea. De-a lungul anilor, procedeul chimic de obtinere a sapunului in principiu nu s-a schimbat. In urma fierberii uleiurilor si grasimilor de origine animala si vegetala impreuna cu o solutie alcalina caustica se obtine un sapun nerafinat. Aceasta reactie se numeste saponificare.

Fireste, calitatea sapunului depindea de materia prima folosita. La inceput, sapunul se facea din cenusa de lemn si grasimi animale. Din aceste ingrediente, primii colonizatori ai Americii obtineau un sapun moale, gelatinos, inchis la culoare, pe care-l intrebuintau zilnic. Intrucat, la acea vreme, seul de la vite si oi era componenta principala folosita la producerea atat a sapunului, cat si a lumanarilor, lumanararii faceau si vindeau ambele produse. Adaugand sare la sfarsitul fierberii, obtineau un sapun solid si usor de transportat. Pentru a-i da un miros placut, ei puneau in sapun parfum de levantica, de Gaultheria procumbens sau de chimen.

In sudul Europei, sapunurile se faceau in general din ulei de masline. Insa producatorii de sapun din zonele mai reci continuau sa foloseasca seul. Unii intrebuintau chiar si untura de peste. Desi se puteau spala rufe cu el, acest sapun nu era ideal pentru imbaiat! Totusi, grasimile si uleiurile sunt doar cateva dintre ingredientele folosite la fabricarea sapunului.

Sfarsitul secolului al XIX-lea a fost marcat de reforme majore, perioada in care s-au depus eforturi pentru educarea omului in privinta mentinerii sanatatii si a igienei. Totusi, sapunul folosit la acea vreme continua sa fie un produs respingator, inchis la culoare si presarat cu bucatele de substante alcaline nedizolvate care iritau pielea. Inca se facea manual, fiind pur si simplu fiert in cazane. Publicul il cumpara ca pe un produs de provenienta necunoscuta, ce trebuia feliat de bacan si vandut la gramaj.

In ziua de astazi putem cumpra sapunul direct de la magazinul online!

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *