De regula, in Romania la masa se bea vin rosu, insa exista momente cand un pahar de vin alb rece merge perfect cu o salata de orez, fructe de mare, paste, peste sau chiar carne de miel. Vinul alb este un tip de bautura alcoolica foarte selecta, iar Girboiu ofera cele mai bune rezerve de vin alb disponibile online!
Indiferent daca este asociat cu mancaruri sau savurat solo, nu exista intr-adevar un moment sau un loc in care un pahar de alb clar nu se potriveste cu peisajul. Cu toate acestea, nu toate vinurile albe sunt create egal. Cunoasterea diferentei dintre soiurile principale de struguri si stilurile de vinificatie este esentiala pentru a face alegerea potrivita!
Vinul alb este produs in intreaga lume dintr-o serie de soiuri si regiuni de struguri. Majoritatea vinurilor albe sunt produse din suc presat direct din struguri albi, ceea ce inseamna ca strugurii sunt recoltati si adusi inapoi la crama, iar sucul lor este presat imediat din ei (ceea ce inseamna ca are putin sau niciun „contact cu pielea”). Modul in care acest suc este vinificat dupa presare variaza de la vinificator la vinificator, dar asta face lumea vinului alb atat de interesanta.
Multe vinuri albe sunt vinificate in intregime in otel, deoarece acest material pastreaza oxigenul din vas si pastreaza aciditatea naturala din suc. In vin, aciditatea este un lucru bun si de dorit. La celalalt capat al spectrului, vinificarea si maturarea intr-un butoi de stejar permit ca o cantitate foarte mica de oxigen sa intre in contact cu sucul. Acest lucru adauga o varietate de texturi, precum si arome stratificate unui vin dat. Imbatranirea cimentului este oarecum un hibrid al celor doua, deoarece cimentul ofera un mediu oxidativ fara a conferi vinului aromele conduse de stejar.
Cand sunt fermentate si / sau maturate in stejar, vinurile albe tind sa ia note de vanilie, condimente, scortisoara, cuisoare, nuca de cocos si alte arome. Desi aceste arome au tendinta de a da senzatia ca sunt calde si moi pe gust, nu sunt „dulci” din punct de vedere tehnic, deoarece vinificarea stejarului nu adauga zahar rezidual procesului de vinificare. Si uitati de lucrurile rele pe care le-ati auzit despre vinurile „stejar”. Desi sucul prea imbibat cu siguranta poate fi neplacut, vinurile albe cu stejar bine integrat va pot oferi unele dintre cele mai delicioase experiente de baut pe care le veti avea vreodata.
Combinarile de alimente depind adesea de aciditatea si structura vinului. Pentru vinurile cu corp usor, racoritoare si bogate in acid, va recomandam sa serviti niste salate la fel de proaspete sau gustari de bar crud-sarate. Vinurile albe cu ceva mai mult corp si structura si pot face fata bucatariilor putin mai grele, cum ar fi carne de pasare prajita, peste la gratar si branzeturi intepatoare. Vinurile albe cu un pic de zahar rezidual sunt perfecte pentru asocierea cu feluri de mancare care contin un pic de caldura, cum ar fi mancarurile indiene picant sau thailandeze.
Vara asta ai ce sa bei explorand gama de vinuri albe Girboiu!