0

Zece sfaturi care te vor ajuta să îți protejezi articulațiile și ligamentele sănătoase atunci când faci sport

  1. Mentine-te in formă

Atunci când mușchii sunt în formă, riscul de accidentări scade. De asemenea, o musculatură puternică ajută la menținerea stabilității încheieturilor. Există suficiente activități fizice care au un rol de întărire a musculaturii fără a afecta cartilajele, aici amintim alergarea ușoară, tenisul, mersul pe jos sau cu bicicleta, yoga, urcatul pe scări, etc. Toate aceste activități accesibile te mențin în formă și au un impact minim asupra articulațiilor și a ligamentelor tale.

 

  1. Păstrează-ți greutatea la un nivel sănătos

Cu cât cântărești mai mult, cu atât asupra articulațiilor va exista o presiune mai mare. Ai grijă la greutate și încearcă să o menții în concordanță cu indicele de masă musculară, vei avea doar de câștigat. Te simți mai bine, mai atrăgător și ai mai multă încredere în tine.

Acolo unde nu ajută sportul, intervine alimentația. Ai grijă la ce alimente consumi și în ce cantități. Nu degeaba se spune că greutatea se reglează de acasă, încă din bucătărie.

 

Mai trebuie reținut că există un impact mai mare asupra articulațiilor în cazul femeilor decât în cazul bărbaților.

 

  1. Atenție la postură

Atunci când stai cocoșat, îți sunt afectate încheieturile gâtului, picioarelor, șoldurilor dar mai ales coloana vertebrală. Nu ar strica să analizezi și dacă scaunul pe care îl folosești te ajută în a menține o postură corectă sau nu. E foarte posibil ca postura greșită din sport să rezulte din activitățile cotidiene.

Un alt sfat important: când ridici greutăți acordă atenție sporită poziției din care execuți mișcarea. Încearcă să te folosești de mușchii principali și să flexezi genunchii cât mai mult.

 

  1. Accidentările sunt ultimul lucru pe care ți-l dorești

Ai mare grijă la accidentări. Folosește echipament de protecție adecvat sportului pe care îl practici și nu uita că o accidentare serioasă te va costa timp, bani și automat te va priva o vreme de posibilitatea de a face sport. Nu lăsa asta să se întâmple.

 

  1. Nu forța doar de dragul de a bifa încă un antrenament
    Dacă simți că nu mai poți, e okay să oprești antrenamentul și să te odihnești o vreme înainte de a te reapuca. De asemenea, nu îți forța încheieturile cu exerciții care să le solicite mai mult decât e cazul. Te poți trezi cu vizite periodice la medic. Atunci când crești greutățile cu care lucrezi, fă-o gradual.

 

  1. Execută exercițiile corect
    Dacă nu ai un antrenor, întreabă-ți prietenii cu experiență sau documentează-te de pe Internet. Există suficiente resurse sub formă de articole sau tutoriale video.

 

De regulă activitățile care presupun mișcări repetitive necesită existența unui specialist sau antrenor care să te supravegheze și să se asigure că înveți să faci exercițiile corect.

  1. Dacă te dor încheieturile, folosește comprese reci
    Atunci când nu acorzi încălzirii importanța cuvenită, pe lângă alte probleme încheieturile vor începe să doară.

 

Pungile cu gheață sau compresele reci sunt o bună modalitate de a preveni umflarea încheietorilor și a reduce din durere. Gheața nu se aplică vreodată direct pe piele ci într-o pungă, cu mențiunea că nici gheața, nici compresa rece nu trebuie să fie aplicată mai mult de 20 de minute.

 

  1. Apelează la medic dacă ai dureri

În cazul în care te confrunți cu dureri frecvente ale încheieturilor sau realizezi că ai o limitare în mișcarea articulațiilor, consultă imediat un medic pentru a preveni probleme care nu vor mai putea fi remediate.

Nu uita nici de suplimentele care îți protejează articulațiile, vezi varianta praf.  Cele mai bune pot fi găsite pe kiwigym.ro.

 

  1. Construiește-ți o alimentație cât mai sănătoasă și diversificată

Te va ajuta să îți păstrezi greutatea și va oferi toate substanțele nutritive de care organismul tău are nevoie pentru a preveni apariția problemelor de sănătate. Consumă cât mai multe legume și fructe, cereale integrale și lactate slabe în conținut de grăsimi.

  1. Evită cât mai mult țigările și alcoolul

Studiile au demonstrat că fumătorii sunt mult mai predispuși la apariția artitei decât persoanele care nu fumează. De asemenea, alcoolul conduce de asemenea la dezvoltarea artitei. Așadar, dacă îți este greu să renunți la țigări și alcool, măcar încearcă să ai un consum cât mai rar și moderat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *