Cel mai bogat peste in grasimi benefice organismului, de mici dimensiuni, este macroul sau scumbia de Dunare. Din pacate, exista numerosi clienti care au fost pacaliti, crezand ca mananca macrou afumat, in timp ce li s-au vandut rizeafca, scumbie de mare sau hering de Atlantic.
Pestele cunoscut pentru beneficiile pe care le aduce organismului poate fi extrem de usor confundat cu celelalte specii (care costa cu jumatate mai putin), din cauza aspectului oarecum similar. Iata care sunt toate diferentele care ar trebui sa iti atraga atentia, chiar daca nu esti pasionat de pescuit si nu ai cunostinte avansate in acest domeniu.
Cum arata scrumbia sau macroul
Cu o lungime cuprinsa intre 20 de cm si 40 de cm, scumbia de Dunare are o greutate de 300 – 350 de gr, in medie. Corpul pestelui de talie mica este alungit, acoperit cu solzi. Abdoentul este ascultit, gura este de mari dimensiuni, dispusa terminal, iar ochii au pleoape adipoase. Inotatoare dorsata e dispusa la mijlocul corpului si se remarca prin lungimea scurta, in timp ce inotatoarele perechi sunt, de asemenea, ascutite si scurte. Daca pe spate acest peste este de o culoare verde albastrui, pe laturi se poate observa o coloare alb – argintie, cu un luciu metalic.
Acest peste marin migreaza, in timpul primaverii, din Marea Neagra in Dunare, Nistru, Nipru, Don si Bug, unde si depunde icrele. Acest fenomen se poate observa la sfarsitul lunii aprilie, cand patrunde in mari bancuri din Marea Neagra, in fluvii. Dupa ce isi depune icrele, acest peste se retrage din nou in Marea Neagra. De aici izvorasc proprietatile sale extraordinar de benefice.
Rizeafca, un peste usor de confundat cu scumbia de Dunare
Acest peste are un aspect oarecum similar cu scumbia si se intalneste in zona Marii Negre si in Dunare, pana la Calarasi. Apartine aceleasi familii, clupeide, si este – de asemenea – de talie mica. In schimb, lungimea corpului ajunge pana la doar 16 cm, maxim 20 cm, corpul fiind relativ inalt. Pe partea dorsala, culoarea acestui peste variza de la cenusiu verzui pana la cenusiu albastrui.
Un semn distinctiv sunt petele negre, asimetrice, pe care le prezinta in spatele operculelor, intre 1 si 5 la numar. Si acest peste este o specie migratoare, care circula din mare in apele dulci, acolo unde se reproduce primavara. Intotdeauna dintii rizeafcai sunt dezvoltati pe maxilarul superior, iar pe cel opus apar sub forma unor granule fine. Ochii sunt de mari dimensiuni, avand un diametru aproximativ egal cu dimensiunile botului. Branhiile sunt prevazute cu numerosi spini relativ subtiri. Foloseste-te de toate aceste detalii, pentru a diferentia acest peste de scrumbia de Dunare, care este mult mai sanatoasa pentru organism si, implicit, e si mai scumpa.
Aici gasesti si icre preparate dupa reteta traditionala
Exista surse sigure de unde sa cumperi scumbie de Dunare, macrou sau salata de icre, fara sa fii inselat. Deltaica.ro este brandul ce comercializeaza acest soi de peste original, gata preparat, afumat si impachetat in vid.
Produsul se pastreaza intre 2 si 8 grade Celsius si se consuma in maxim 48 de ore de la deschidere, fiind 100% natural. Nu contine aditivi alimentari, coloranti, ameliatori de gust sau alte substante. Deltaica.ro urmeaza cele mai vechi traditii, comercializand adevarata scrumbie afumata de Dunare, delicioasa si sanatoasa!
Date de contact:
Tel: 0729.995.529
E-mail: vanzari@deltaica.ro
Share the post "Cum deosebesti macroul sau scumbia de Dunare de rizeafca sau alti pesti cu aspect similar? Afla de aici"