0

Aflați totul despre safire, smarald, rubin și pietre semiprețioase

Piatră prețioasă și greutate

Carat

Un carat, ca unitate de greutate, provine inițial din qiratul arabic, care a fost aproximativ greutatea a 4 boabe și a fost folosit în mod tradițional pentru a cântări cantități mici.

Definitie de dicționar: O unitate de greutate în pietre prețioase, 200 miligrame (aproximativ 3 boabe de fasole). Abreviere: c., Ct.

Inițial, greutățile de carate au fost folosite doar pentru măsurarea diamantelor, dar caratele au devenit acum unitatea de măsură acceptată pentru pietre prețioase.

Greutatea unei pietre prețioase nu corespunde neapărat mărimii ei. Motivul pentru aceasta este faptul că pietrele de diferență au densități diferite. Un rubin rotund de un carat nu va avea exact aceleași măsurători ca și un singur safir sau smarald tăiat rotund, din cauza diferitelor lor densități relative.

Aflați totul despre nuanta, ton și saturație

Fiecare bijuterie cu piatră prețioasă Vladimir din aur alb  are culoarea proprie. Un safir albastru nu este pur și simplu un safir albastru. Poate fi albastru la miezul nopții, albastru închis sau albastru regal. Există, de asemenea, roz, galben, purpuriu, negru, safir portocaliu și alte nuanțe.

Un rubin nu este doar roșu. Poate fi roșu sânge porumbel, roșu roz sau roșu violet. Iar smaraldele se găsesc într-o varietate de culori, de la verde iarbă la verde moale, verde de măsline, verde închis și mai mult.

Culoarea unei pietre prețioase este determinată de trei factori distincti: nuanță, ton și saturație.

Nuanţă

Definitie de dicționar: Gradație sau varietate de culoare; nuanță: nuanțe palide

Proprietatea luminii prin care culoarea unui obiect este clasificată ca fiind roșu, albastru, verde sau galben în raport cu spectrul

Culoare: toate nuanțele curcubeului

Nuanța unei pietre prețioase are un impact asupra valorii ei. Unele nuanțe sunt mai căutate decât altele, unele sunt mai rare, iar altele, cu diferite variante de nuanță maro sau gri, sunt considerate mai bune pentru cei cu un buget mai restrâns.

Ton

Definitie de dicționar: O calitate a culorii în funcție de gradul de absorbție sau de reflexie a luminii; o nuanță sau umbră;

Calitatea distinctivă prin care culorile diferă una de cealaltă, pe lângă diferențele lor, indică broma, nuanța, umbra; o ușoară modificare a unei anumite culori; nuanță: verde cu ton galben.

Utilizăm tonul pentru a indica intensitatea culorii. Tonurile pot varia de la clar (fără culoare) până la negru. Atunci când adăugăm lumină, întuneric, sau alte adjective la descrierile noastre de culoare, ne referim la tonul culorii descrise.

De exemplu, dacă căutați un safir albastru regal, puteți găsi în colecția noastră pietre descrise ca albastru regal deschis, albastru regal sau albastru regal întunecat în funcție de tonul lor.

Saturare

Definitie de dicționar: Gradul de crom sau puritatea unei culori; gradul de  de amestecare cu alb.

O piatră prețioasă cu saturație excelentă reflectă o culoare pură, fără nuanțe de culoare brună sau gri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *