0

Ce trebuie sa stii despre comportamentul bipolar?

Tulburarea bipolara este o tulburare de sanatate mintala care poate provoca schimbari dramatice ale starii de spirit si a nivelului de energie. Simptomele pot afecta sever viata de zi cu zi. Depistarea semnelor tulburarii bipolare poate ajuta o persoana sa beneficieze de tratament.

Starea de spirit a persoanei poate varia de la sentimente de euforie si energie ridicata la depresie. De asemenea, pot exista tulburari in tiparele de somn si gandire si alte simptome de comportament.

Extremele dispozitiei sunt cunoscute sub numele de episoade maniacale si episoade depresive. Pe langa cele doua, mai este hipomania care se aseamana prin simptome cu un episod maniacal, dar mai putin sever.

Tulburarea bipolara este o afectiune cu modificari ale dispozitiei care poate varia de la euforie la depresie. Cu toate acestea, pentru un diagnostic de tulburare bipolara I, o persoana trebuie sa aiba doar un episod maniacal.

De fapt, o persoana cu tulburare bipolara I poate sa nu sufere niciodata o tulburare depresiva majora, in ciuda numelui de comportament bipolar.

Semne de manie

Cand cineva are manie, nu se simte doar foarte fericit. Se simt euforic de-a dreptul.

O persoana cu manie poate:

  • avea multa energie
  • sa se simta capabil sa faca si sa realizeze orice
  • avea dificultati in a adormi
  • folosi vorbirea rapida care sare intre subiecte si idei
  • sa se simta agitat sau “in priza”
  • sa se angajeze in comportamente riscante, cum ar fi sexul nechibzuit, sa cheltuie multi bani, sa conduca periculos sau consum mare de alcool si alte substante
  • Sa creada ca este mai importanta decat ceilalti
  • Sa manifeste furie daca altii ii contesta parerile sau comportamentul

Mania severa poate implica psihoza, cu halucinatii sau iluzii. Halucinatiile pot determina o persoana sa vada, sa auda sau sa simta lucruri care nu sunt acolo.

Oamenii isi pot crea deziluzii sau sa aibe o gandire distorsionata care ii determina sa creada ca anumite lucruri sunt adevarate atunci cand nu sunt.

O persoana aflata in stare maniacala poate sa nu-si dea seama ca comportamentul lor este neobisnuit, dar altii pot observa o schimbare a comportamentului. Unii pot vedea perspectivele persoanei ca fiind sociabile si iubitoare de distractie, in timp ce altele le pot considera neobisnuite sau bizare.

Este posibil ca individul sa nu-si dea seama ca actioneaza necorespunzator sau sa nu fie constient de consecintele potentiale ale comportamentului sau.

Hipomanie

Nu toata lumea va avea un episod maniacal sever. Mania mai putin severa este cunoscuta sub numele de hipomanie. Simptomele sunt similare cu cele ale maniei, dar comportamentele sunt mai putin extreme, iar oamenii pot functiona adesea bine in viata lor de zi cu zi.

Daca o persoana nu abordeaza semnele hipomaniei, aceasta poate progresa intr-o forma mai severa a afectiunii la un moment dat.

In cazul in care aveti suspiciuni ca suferiti de comportament bipolar, Clinica Hope va asteapta cu bratele deschise pentru a va sprijini in drumul dumneavoastra pentru a trata aceasta tulburare care poate fi ca un zid intre dumneavoastra si activitatile de zi cu zi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *