0

Unde poti face un curs responsabil protectia datelor

Anul trecut a intrat in vigoare legea privind protectia datelor cu caracter personal sau faimosul GDPR. Este o lege pe care o regasim in toata Uniunea Europeana de ceva timp si are o mare importanta in combaterea furtului de identitate si a datelor cu caracter personal. Astfel, persoanele interesate de legislatie trebuie sa stie ca este vorba despre Legea nr. 129/2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 102/2005 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Incepand de anul trecut fiecare firma, companie sau institutie din Romania, care lucreaza cu date personale, a fost obligata sa angajeze sau sa numeasca din interiorul firmei o persoana responsabila pentru protectia datelor cu caracter personal. In conditiile in care persoana numita drept responsabila este din cadrul companiei, trebuie retinut faptul ca noua functie nu trebuie sa intre in conflict cu functia pe care o detinea pana in prezent in firma respectiva. Ofiterul responsabil pentru protectia datelor se mai numeste si DPO. Pentru a ocupa o astfel de pozitie, candidatul sau responsabilul ales trebuie sa urmeze un curs responsabil protectia datelor. Un astfel de curs se poate face foarte simplu si nu este nevoie sa urmezi o facultate care sa se incadreze intr-un anumit profil.

De exemplu, cu ajutorul platformei cursuriautorizate.eu, vei gasi cursul potrivit in care vei invata ce inseamna gestionarea si prelucrarea datelor personale. Cursuriautorizate.eu pune la dispozitia celor ce isi doresc calificare sau recalificare, un numar impresionant de cursuri din cele mai diferite domenii. Pe langa acest curs de protectia datelor cu caracter personal, se pot insusi si alte abilitati.

Poti deveni orice, de la babysitter pana la Manager de proiect. Revenind la cursul pentru DPO, trebuie sa stii ca acesta este un curs destinat firmelor private si institutiilor publice care intra in categoria celor care prelucreaza date cu caracter personal. Cursurile se vor dasfasura intr-un cadru relaxant, dar si profesionist in acelasi timp. La sfarsitul acestora, toti cei care au participat vor primi o diploma de absolvire care va atesta faptul ca si-au insusit toate cunostintele necesare pentru a deveni Ofiteri responsabili pentru prelucrarea datelor cu caracter personal.

De asemenea, vei mai invata si cum trebuie sa comunici si sa cooperezi cu autoritaile competente. Exista anumiti pasi care trebuie respectati si acestia vor putea fi insusiti doar cu ajutorul unui astfel de curs. Este un domeniu destul de greu de gestionat si de aceea pregatirea serioasa si cu cei mai buni traineri este obligatorie, mai ales cand este vorba despre prelucrarea datelor intr-o institutie publica sau o companie mare care lucreaza cu astfel de informatii.

Ce inseamna, mai pe larg, a fi DPO? Ofiterul pentru protectia datelor trebuie sa tina o evidenta a modului in care sunt prelucrate datele cu caracter personal. Firma sau institutia care detine un astfel de angajat va trebui sa comunice catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a prelucrarii Datelor cu Caracter Personal numele si datele de contact ale responsabilului, ce fel de date si ce persoane sunt vizate pentru prelucrarea datelor, care este scopul prelucrarii, catre cine vor fi divulgate aceste date, cat timp dureaza pentru stergerea acestora dintr-o baza de date, atunci cand se intampla acest lucru, ce masuri tehnice si de securitate s-au luat in acest scop si orice altceva ce va fi solicitat prin legislatia in vigoare.

Reprezentantul ales trebuie sa pastreze toate documentele necesare in scris, dar si format electronic. Ofiterul delegat cu protectia datelor trebuie sa fie ales in functie de competente si de modul in care isi va putea ideplini sarcinile. Calitatile profesionale ale acestui responsabil cu protectia datelor sunt urmatoarele:
-trebuie sa cunoasca legislatia precum si practicile pentru protectia datelor cu caracter personal, atat pe cele nationale, cat si pe cele europene.
-trebuie sa fie capabil sa inteleaga si sa aplice operatiunile ce vor fi efectuate pentru prelucrarea acestor date.

– trebuie sa inteleaga cum functioneaza sistemele de informatii.
Cursuri de GDPR se pot face in Bucuresti, dar si in alte localitati din tara. Pe site sunt multe informatii cu privire la acest aspect. Inscrierea se face doar cu trei documente si anume: copie dupa cartea de identitate, copie dupa certificatul de nastere si copie dupa diploma de studiu. Vor fi materiale speciale puse la dispozitie pentru toti, cu informatii importante, bine structurate, astfel incat cursantii sa inteleaga cat mai bine si, la finalizarea cursului, sa fie cat mai bine pregatiti in acest sens.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *