0

Ai nevoie de un camin pentru varstnici? Afla toate informatiile de care ai nevoie inainte de a lua o decizie

Fiecare dintre noi imbatranim si ajungem sa depindem de cei dragi ai nostri. Primul instinct este de a cauta un camin varstnici cat mai apropiat de caminul batranului. Aceasta nu este neaparat cea mai buna strategie de adoptat. Prin deplasarea la 20 pana la 30 de kilometri de locul tau preferat, cazarea oferita va fi poate mai ieftina sau de o calitate superioara decat ai fi putut avea. Atentie insa, schimbarea obiceiului poate avea si consecinte negative.

Daca este o persoana mai degraba urbana careia ii place sa mearga la cafenele sau sa mearga la cumparaturi atunci va trebui sa excludeti toate structurile inaccesibile cu mijloacele de transport in comun. Trebuie sa ne gandim si la oamenii care vor veni regulat in vizita. Pentru cel din urma, este necesar un acces usor. In caz contrar, vizitele ar putea fi distantate in timp. Trebuie sa gasim un camin varstnici potrivit nevoilor fiecaruia.

Cand este cel mai bun moment sa te muti intr-un camin varstnici?

Decizia de a intra intr-un camin varstnici este adesea impusa de un accident in viata, sau de o deteriorare a starii de sanatate a persoanei in varsta, ceea ce face dificila ramanerea acasa in conditii de liniste. Este adesea o urgenta imprevizibila care precipita intrarea intr-o casa de batrani. Per total, am putea considera ca momentul potrivit este ziua in care singuratatea, oboseala, tulburarile cognitive si pierderea autonomiei, fac viata acasa imposibila sau periculoasa .

Nu uitati ca exista servicii de ajutor la domiciliu care va permit sa stati acasa cat mai mult timp, in cele mai bune conditii, pentru dvs. si parintele dvs,  ajutor la persoana, ingrijire la domiciliu, acasa intretinere, asistenta la distanta, livrare de masa, livrare de medicamente etc. Admiterile de urgenta sunt adesea traumatizante pentru persoana in varsta si inducatoare de vinovatie pentru cei dragi.

Gandeste-te la cazare temporara

Amintiti-va sa evaluati in mod regulat starea de sanatate, gradul de autonomie a parintelui si oboseala personala, sa adaptati planul de asistenta la domiciliu si sa luati in considerare, cu mult timp, diferitele posibilitati de primire care exista in jurul casei. Nu ezita sa mergi in vizita la casele de batrani invecinate impreuna cu parintele tau, si profita de zilele portilor deschise pentru a participa la unele activitati sau spectacole organizate dupa-amiaza.

Poti profita de o sedere in cazare temporara (cand trebuie sa fii plecat sau daca asistentul de ingrijire la domiciliu pleaca in vacanta) pentru a afla despre casa de batrani, precum si despre serviciile oferite. Unele case de batrani ofera si ingrijire de zi, o data sau de mai multe ori pe saptamana, in functie de nevoile dumneavoastra. In calitate de ingrijitor, acest lucru va poate permite sa va bucurati de un moment de ragaz in deplina seninatate.

De ce sa ne ducem familia la un camin varstnici?

Unul dintre criteriile care vine pe primul loc este costul cazarii. Trebuie sa-ti faci timp sa-l analizezi si sa te uiti la serviciile care sunt incluse in acest pret. Este recomandabil sa solicitati un exemplu de factura. Totodata, nu uita sa enumeri ajutoarele pentru care persoana in varsta este eligibila, precum alocatiile de locuinta, asistenta personalizata pentru autonomie (APA) sau asistenta sociala pentru cazare (ASH).

In unele cazuri, este posibil sa folosesti o asigurare de ingrijire pe termen lung sau sa soliciti asistenta financiara de la compania ta de asigurari mutuale. De acolo, este important sa se evalueze corect capacitatea financiara a seniorului dar si a rudelor acestuia carora li s-ar putea cere sa plateasca infiintarea. Daca nu stii ce camin varstnici sa alegi, exista o varianta care iti ofera o paleta larga de posibilitati. Vezi aici mai multe detalii care te-ar putea ajuta, cu privire la caminele pentru batrani si afla unde il gasesti pe cel potrivit.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *