0

Ce boli pot contacta câinii și cum se pot trata la un cabinet veterinar?

Înainte ca o persoană să-și asume responsabilitatea de a avea grijă de un câine, trebuie să se asigure că este la curent cu toate bolile pe care acesta le poate contacta și care este gradul lor de risc. Animalele de companie sunt supuse multor riscuri, mai ales în momentul în care sunt expuse mediului exterior, de unde pot contacta boli transmisibile sau bacterii dăunătoare. Astfel, este de-a dreptul necesar ca stăpânul să se prezinte la cabinetul medicului veterinar, pentru a identifica din timp potențialele afecțiuni de care prietenul său patruped poate suferi.

5 boli pe care le poate contacta un câine în orice moment

  1. Cancer

Cancerul este o boală care nu-i afectează doar pe oameni, ci se poate dezvolta chiar și la animalele de companie. Într-o astfel de situație, cea mai bună variantă este ca stăpânul să apeleze la ajutorul medicului veterinar, care îi poate propune opțiuni de tratament. Din păcate, la fel ca la oameni, nici la animale nu există un tratament clar.

  1. Diabet

Diabetul la câini este o boală complexă cauzată fie de lipsa hormonului insulină, fie de un răspuns inadecvat la insulină. După ce mănâncă, sistemul său digestiv transformă alimentele în  glucoză, care este transportată în sânge și, implicit, în celulele de insulină, un hormon secretat de pancreas. Când un câine nu produce suficientă insulină sau nu o poate utiliza în mod normal, nivelul zahărului din sânge crește. Rezultatul constă în formarea hiperglicemiei, care, lăsată netratată, poate provoca o mulțime de probleme de sănătate, printre care și boala diabetică.

  1. Dirofilarioza

Dirofilarioza este o afecțiune pe care câinii o pot dezvolta și care constă în contactarea unui parazit (Dirofilaria immitis) dăunător prin mușcătura de țânțar. Acesta are o formă rotundă și poartă denumirea de „viermele inimii”, din cauza faptului că dăunează grav arterelor pulmonare și a camerei inimii la aproximativ șase luni de la infectare. Singura parte bună este că boala nu poate să fie transmisă la oameni.

Una dintre simptomele frecvente constă în tuse uscată, condiție fizică deteriorată și intoleranță la efort fizic. Imediat ce se depistează o schimbare în comportament, trebuie să se contacteze de urgență un cabinet veterinar.

  1. Rabia

Rabia este o boală virală care poate afecta creierul și măduva spinării a tuturor mamiferelor, fiind afectați puternic și oamenii, dacă nu se protejează în mod corespunzător. Se contactează, de obicei, prin mușcătură și este considerată a fi o boală aproape 100% fatală. Astfel, este important să se realizeze procedeul de îngrijire preventivă a câinelui, prin administrarea vaccinului necesar care îi crește imunitatea împotriva bolii.

  1. Tricofiția

Tricofiția este o boala de piele, cauzată de o ciupercă dăunătoare care poate infecta pielea, părul și unghiile. Este extrem de contagioasă și se manifestă prin pierderea părului în anumite zone ale corpului. Poate să fie transmisă, de asemenea, și la oameni.

Prin urmare, persoanele care au un câine ca animal de companie, trebuie să meargă regulat la cabinetul medicului veterinar, pentru a identifica din timp anumite probleme de sănătate și pentru a le trata în mod corespunzător.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *