Varicele cauzeaza rareori alte probleme, altele decat aspectul de suprafata al venelor rasucite albastre sau rosii. Si totusi, acesta spect este neplacut si persoanele care au astfel de probleme incearca tot felul de remedii contra varice pentru a scapa sau a ascunde, pe cat posibil, imaginea lor inestetica. In timp ce multe interventiile medicale sunt disponibile pentru tratamentul varicelor, tratamentele facute acasa sunt preferate pentru usurinta, siguranta si rentabilitatea lor. Poti folosi diverse remedii casnice si masuri preventive pentru a ajuta la gestionarea starii prin ameliorarea disconfortului si reducerea aspectului varicelor. De asemenea, pe site-uri specializate precum minuneanaturii.ro exista o multime de tincturi si suplimente ce pot imbunatati acest aspect si te pot face sa te simti mai bine.
Astfel, poti folosi diferite suplimente naturale care pot ajuta la imbunatatirea varicelor, inclusiv:
1. Ia suplimente de seminte de castan salbatic
Extractele obtinute din seminte sau frunze de castan salbatic ajuta la calmarea durerii si umflaturilor asociate cu varicele. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari suplimentare pentru a stabili utilizarea acestuia. Exista suplimente cu extract de castan salbatic, rpecum si creme. Castanul salbatic nu trebuie insa consumat in exces si, prin urmare, ar trebui sa consulti un medic.
2. Foloseste extract oral din seminte de struguri
Semintele de struguri contin diversi compusi, inclusiv vitamina E, flavonoide si proantocianidina, care pot ajuta la diminuarea simptomelor asociate cu varicele si, de asemenea, la imbunatatirea tonusului venos. Semintele de struguri pot fi utilizate ca supliment sub forma de capsule, extracte sau tablete, la recomandarea medicului. Evita utilizarea acestuia daca iei medicamente pentru diluarea sangelui.
3. Maseaza cu otet de mere
Otetul de mere poate imbunatati eficacitatea tratamentului standard al varicelor atunci cand este aplicat local pe zona afectata. Prin urmare, ar trebui sa fie utilizat ca terapie adjuvanta mai degraba decat ca tratament independent. Maseaza putin otet nediluat pe zona afectata dimineata si noaptea pentru efecte de vindecare maxime.
4. Consuma matura macelarului
Aceasta planta este utilizata in mod popular pentru tratarea simptomelor asociate cu varice, cum ar fi greutate, crampe la picioare, mancarime, edem si umflaturi. Evita utilizarea acestei plante daca ai probleme gastro-intestinale. Poti lua matura macelarului sub forma de supliment oral, dar nu fara a obtine mai intai aprobarea medicului.
5. Foloseste trifoi dulce
Trifoiul dulce poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum greutatea si durerile de picioare asociate cu varicele. In general, este sigur sa se utilizeze in cantitati moderate. Trifoiul dulce este disponibil ca supliment sub forma de capsule sau tablete, dar trebuie sa discuti intotdeauna cu medicul inainte de a incepe utilizarea sa medicamentoasa.
6. Incearca rutina
Rutina este un bioflavonoid care imbunatateste functionarea venelor. De asemenea, ajuta la atenuarea durerii si umflaturilor asociate cu varicele. Poti consuma suplimente cu rutina dupa consultarea medicului, deoarece acestea au anumite efecte secundare.
7. Consuma gotu kola
Gotu kola poate ajuta la imbunatatirea simptomelor varicelor, inclusiv a inflamatiilor. De asemenea, ajuta la ameliorarea anxietatii si imbunatateste functia venelor. Gotu kola poate fi consumat sub forma de pulbere, tablete, extract sau ceai. Utilizeaza suplimentele ce contin gotu kola numai atunci cand discuti cu medicul, deoarece poate reactiona cu anumite medicamente. Atentie: Evita utilizarea gotu kola daca ai probleme cu ficatul.
Sa vedem, in cele ce urmeaza mai multe sfaturi de ingrijire care pot ajuta la ameliorarea simptomelor varicelor:
1. Poarta ciorapi de compresie
Acesti ciorapi pana la genunchi ajuta la comprimarea venelor, prevenind acumularea de sange in picioare si atenuand astfel simptomele precum umflarea si durerea. Se recomanda ciorapi cu presiune de compresie de 20-30 mmHg.
2. Ridica picioarele
Ridicarea picioarelor te poate ajuta sa ameliorezi umflarea si alte simptome daca ai varice usoare pana la moderate.
3. Hidrateaza pielea
Pielea este prima linie de aparare. Iti protejeaza organele interne, inclusiv venele. Prin urmare, este vital sa-ti hidratezi pielea zilnic pentru a-ti mentine sanatatea, mai ales daca este uscata sau crapata.
Urmatoarele sfaturi pot ajuta la prevenirea formarii varicelor:
Exercitii regulate: Activitatea fizica zilnica, in special mersul pe jos si activitatile de flexie a piciorului, ajuta. De asemenea, poti incerca mersul pe jos si aerobic pe apa pentru a ajuta la prevenirea varicelor, mentinand in acelasi timp greutatea corporala.
Urmeaza o dieta cu continut scazut de sare: consumul excesiv de sodiu duce la retentia de apa in corpul. Ca urmare, lichidul se poate acumula in picioare, provocand umflaturi. Umflarea exercita o presiune suplimentara asupra venelor si creste riscul aparitiei varicelor.
Adauga un continut ridicat de potasiu in dieta: consumul de alimente precum somonul, tonul si legumele cu frunze verzi iti ofera doza potasiu optima functionarii corecte a nervilor si muschilor, mentinerea ritmului cardiac si reglarea nivelurilor de lichide. Nivelurile scazute de potasiu pot provoca retentie de apa.
Fa-ti dieta bogata in flavonoizi: Flavonoizii sunt substantele fitochimice care confera culoare fructelor si legumelor. Prin urmare, este necesara includerea unei varietati de fructe si legume, cum ar fi fructele de padure, usturoiul, ceapa si verdeata cu frunze. In plus, consuma alimente cu continut ridicat de fibre, cum ar fi cerealele integrale.
Mentine-ti o greutate sanatoasa: Obezitatea exercita o presiune excesiva asupra venelor piciorului, ducand deseori la varice.
Evita tocurile inalte: Purtarea tocurilor inalte de orice fel iti poate pune o presiune nejustificata pe picioare.
Abtine-te de la fumat sau de la consumul de alcool: consumul de alcool sau fumatul pot agrava varicele si simptomele asociate acestora.
Nu sta cu picioarele incrucisate: acest obicei poate exercita o presiune excesiva asupra picioarelor si poate impiedica circulatia corecta a sangelui.
Abtine-te de la a sta in picioare mult timp: A sta in picioare pe perioade lungi de timp poate afecta fluxul de sange. Deplasarea la fiecare ora sau in mod regulat stimuleaza fluxul de sange catre vene. Un studiu a constatat ca a sta mai mult de 8 ore pe zi in picioare duce adesea la dezvoltarea varicelor.