0

Cosuri colectare selectiva in piete

Detest nepasarea cu care unii arunca ambalajele pe jos si lasa in urma o dezordine de nedescris, motivand ca personalul de serviciu este platit sa mature si sa stranga gunoaiele! Cel putin o data in viata am intalnit aceasta atitudine la metrou, pe strada, in salile de asteptare sau in institutii.

Am auzit aceasta explicatie si nu mi se pare deloc corecta. Sa luam ca exemplu strazile oraselor! Se matura la anumite ore si oamenii nu pastreaza cum ar trebui curatenia. La cateva minute dupa ce trec maturatorii, acolo unde nu este suficienta educatie, gunoaiele impanzesc trotuarele. Poti aluneca pe o coaja de banana si te poti trezi cu mana sau piciorul rupt, fiindca un om neglijent nu a avut rabdare sa puna gunoiul la cos, deoarece mai erau 20 de metri pana la el.

La fel se intampla si in piete! Fiindca sunt putine cosuri gunoi , pe tarabele unde nu se vinde nimic se pot vedea resturi vegetale, farfurii de unica folosinta in care comerciantii au servit pranzul, teancuri de hartii si de ambalaje.

In piete sunt doua-trei cosuri mari, iar comerciantii nu isi pot lasa marfa nesupravegheata sa isi puna gunoaiele la loc sigur. De multe ori sunt obligati sa le depoziteze pe taraba vecina, unde nu se vinde nimic.

Managerul pietii ar trebui sa puna la punct colectarea selectiva si securizata a gunoaielor cu cosuri colectare selectiva

Este pacat sa se amestece materialele reciclabile cu resturile menajere sau alimentare, cand se pot face economii substantiale prin reciclarea metalelor, a hartiei si a plasticului! Si trecatorilor le este greu din cauza penuriei de cosuri. De tomberoanele mari care stau cu capacul masiv pus tot timpul, lumea se apropie cu greutate fiindca trebuie sa atinga capacul sa poata pune gunoiul. Pe capacul acela plin de microbi se pun zilnic zeci de maini cu toata retinerea. Comerciantii constiinciosi isi duc singuri resturile la gunoi si nu asteapta sa le adune personalul desemnat sa faca ordine. Un principiu elementar al educatiei spune sa nu lasam pe altii sa stranga dupa noi, din moment ce putem sa lasam curatenie la locul de munca. La dragostea pentru curatenie si respectul fata de cel care face ordine se lucreaza din familie si de la varste fragede. Inaintea educatorilor, parintii trebuie sa isi invete copiii sa isi stranga ambalajele, sa le puna la cos, sa isi mentina ordinea din camera.

Va imaginati ce risc de imbolnavire exista in pietele mari din cauza lipsei de cosuri gunoi  decente!

Cosurile din inox,avand capacul prevazul cu pedala sau pe senzori ar usura mult sarcina tuturor si ar contribui la mentinerea curateniei in locurile in care se desfasoara activitati comerciale intense, cum este piata. Pentru asta, managerul atent comanda acum 10 cosuri de dimensiuni generoase pentru colectarea selectiva, mai ales ca la o comanda mai mare de 175 de lei, transportul este gratuit, iar produse foarte bune costa cu 10-30 % mai putin.

Intr-un mediu mai curat si vanzarea creste, fiindca sunt oameni care au retinere in a cumpara legume si fructe dintr-un loc plin de gunoaie si de dezordine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *