0

Cum te pregatesti pentru interviul de angajare – sfaturi ca sa obtii job-ul dorit

Cu totii stim ca atunci cand iti cauti un loc de munca se dovedeste un proces prea anevoios si, de multe ori, fara succes. Asta nu pentru ca nu ai fi un cadidat suficient de bun, ci pentru ca multi dintre angajatori se ghideaza dupa o serie de elemente de comunicare non-verbala la interviuri, care conteaza mai mult decat ceea ce spui.

Ar mai fi de mentionat ca si inainte de interviul propriu-zis tu treci printr-un proces de selectie, asa ca este bine sa fii atent la ce comportament adopti, chiar inainte de a te intalni cu managerul sau cineva de la HR.

Iata cateva sfaturi care sa te ajute sa obtii job-ul pentru care ai aplicat:

Ce trebuie sa faci inaintea interviului?

Imediat ce ai fost contactat pentru a stabili un interviu este esential sa cauti cat mai multe informatii despre companie, incluzand valorile, misiunea, locatia, echipa. Site-ul de prezentare te poate ajuta in acest sens, dar si diversele retele sociale, pentru a vedea impresiile clientilor, tipul postarilor etc.

La fel de util este sa concepi o lista cu potentiale intrebari, care ti-ar putea adresate in timpul interviului, astfel incat sa raspunzi la obiect, dar sa te simti relaxat in fata angajatorului. In plus, daca ai interviul la o ora fixa, e bine sa fii in locatia stabilita cu minimum 10 minute inainte de ora stabilita. Iar daca intarzii, chiar si fara voia ta, suna si anunta pentru ca multi angajatori apreciaza acest lucru.

Indiferent ca este vorba despre angajari la Profi sau la o banca renumita noi iti recomandam sa ai o tinuta adecvata unui interviu de angajare.

In timpul interviului

Daca esti intrebat daca vrei o cafea sau apa, refuza politicos. Nu de alta, insa tratarea clientilor si a partenerilor face parte din protocol, pregatirea ei va dura cateva minute, timp care se scurge din interviu in defavoarea ta.

Si cum cei 7 ani de acasa se vad cel mai bine la un interviu de angajare, nu te aseza pana cand intervievatorul iti va spune sa iei loc. Dupa ce te-ai asezat, tine spatele drept, postura impecabila si priveste-l permanent in ochi. Iar daca la interviu participa mai multe persoane, priveste-le pe fiecare in parte.

Daca o persoana din grup iti adreseaza o intrebare, raspunde-i privindu-l in ochi, iar mai apoi continua sa ai contact vizual cu fiecare din grup. Acesta este un semn ca apreciezi importanta fiecarui membru al echipei, iar pentru angajator va reflecta faptul ca esti sociabil si tratezi la fel fiecare persoana cu care intri in contact.

Desi nu este un factor determinant, tinuta iti poate influenta decisiv interviul. Spre exemplu, daca esti la un interviu de angajare la o banca nu vei veni cu blugi si tricou, ci vei adopta o tinuta office, un costum si o camasa deschisa la culoare.

Limbajul non-verbal este un alt element dupa care se ghideaza angajatorii pentru ca poate sustine sau infirma spusele tale,dar arata diverse stari prin care treci: timiditate, sinceritate sau incredere de sine. In timpul interviului pentru orice locuri de munca este indicat sa nu iti apleci capul inainte (semn de timiditate), sa nu il inclini intr-o parte (semn de plictiseala) si sa nu clipesti excesiv (denota faptul ca minti).

Dupa interviu

La finalul interviului, multumeste-i intervievatorului pentru timpul acordat si mentioneaza-i ca a fost placere sa va cunoasteti. Strange-i mana cu fermitate, privindu-l in ochi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *