0

Cumpara petrol lampa pentru o vara ca la terasa in gradina ta!

Vara aceasta vom fi mai motivati sa petrecem timpul acasa, pe balcon sau in gradina, in functie de posibilitate. M-am gandit deja cum va arata gradina cu noile lampi pe gaz pe care le-am cumparat, dar si cu tortele de gradina care functioneaza tot pe baza de petrol. Am achizitionat totul online, deoarece magazinul care vinde lampi de gradina avea in stoc si petrol lampa.

Gazul lampant sau kerosenul este folosit inca de acum cateva sute de ani de strabunicii nostri si nu s-a folosit doar in Romania. Lampile cu ulei au fost o sursa primara de iluminare de secole. Desi erau in general ineficiente si dificil de depozitat, aceste lampi au dat lumina unei lumi anterior intunecate. Medicul si geologul Abraham Gesner a inceput distilarea carbunelui pentru a produce un fluid limpede pana in 1846. El a descoperit ca acest fluid clar produce o flacara galbena stralucitoare atunci cand era folosit pentru a alimenta o lampa traditionala cu ulei. Aceasta flacara galbena a fost mult mai stralucitoare decat orice flacara produsa de ulei, asa ca a numit in mod adecvat acest nou kerosen lichid dupa cuvantul grecesc pentru „ulei de ceara”, „keroselaion”. Prima lampa moderna de kerosen a fost inventata de inventatorul polonez Ignacy Łukasiewicz. In 1856, Łukasiewicz a construit prima rafinarie de petrol din lume si a descoperit mai tarziu ca kerosenul ar putea fi extras din petrol. Aceasta descoperire a facut ca kerosenul sa fie mult mai accesibil. Dupa ce si-a deschis primul put de ulei, Łukasiewicz a inventat lampa moderna cu kerosen in 1853. In acelasi timp, omul de afaceri american Robert Dietz si fratele sau au brevetat primul arzator cu fitil plat special conceput pentru kerosen. Ambele tipuri de lampi cu kerosen au fost portabile ceea ce era extrem de convenabil, cu containere pentru kerosen si fitiluri sau mante pentru surse de lumina, protejate cu globuri de sticla sau tuburi. Au existat trei feluri de lampi cu kerosen: lampi cu fitile plate, lampi cu fitile tubulare si lampi cu manta. Lampile cu fitile plate sunt realizate in mod traditional din bumbac, cu o parte scufundata intr-un recipient cu kerosen si un cos de sticla pentru protectie. In timp ce aerul cald creste deasupra, aerul rece este alimentat cu flacara. Lampile centrale cu kerosen functioneaza la fel ca lampile cu fitil plat, cu exceptia faptului ca au fitiluri tubulare. Fitilul tubular da mai multa lumina si necesita un cos de sticla mai mare pentru a crea pescajul necesar pentru ca lampa sa arda corect. Lampile cu manta prezinta o retea confectionata din tesatura cu toriu sau alte saruri de pamanturi rare. Deasupra flacarii, mantaua se incalzeste pentru a genera lumina mai stralucitoare. Lampile cu flacara moarta sunt o alta varianta a lampii cu fitil plat, cu exceptia faptului ca nu sunt portabile.

Kerosenul a inlocuit in cele din urma uleiul de balena si a revolutionat iluminatul artificial. In anul 1862, John H. Irwin a creat primul design pentru o lampa cu ulei de bobina care va fi utilizat cu uleiuri de carbune sau alte hidrocarburi similare. Uleiul de carbune a emis initial o flacara afumata pana cand a fost perfectionat in kerosen. Aceasta perfectionare a permis utilizarea lampilor in interior. Drept urmare, kerosenul a dus la o revolutie economica si culturala. Imbunatatirea iluminatului a dus la imbunatatirea productivitatii, deoarece muncitorii din fabrica lucrau noaptea. Imbunatatirea iluminatului a insemnat, de asemenea, ca spatiile publice ar putea prelungi orele de functionare, ceea ce a facut ca salile, teatrele, muzeele si magazinele sa fie mai usor accesibile consumatorilor. Abia in anul 1868, John H. Irwin a inventat si a patentat designul de recipient cu explozie la cald, care a fost cunoscut si sub numele de „felinar tubular”. Astfel de lampi au fost proiectate intr-un mod in care aerul fierbinte a fost colectat de sus, printr-un cos de metal si directionat prin tuburi metalice spre fundul flacarii, pentru a face flacara sa arda mai luminos. Dupa aceea, a fost inventat un design cu aer rece. Acest design a diferit de designul de explozie la cald, deoarece aerul rece a fost atras din jurul varfului globului inainte de a fi alimentat prin tuburi metalice pana la flacara. Drept urmare, lampa a putut produce o lumina mai stralucitoare decat omologul la cald, deoarece aerul rece contine oxigen suficient pentru a sustine procesul de ardere.

In secolul al XIX-lea, iluminatul cu gaz a devenit una din cele mai convenabile surse de iluminat. In America, oamenii s-au bazat pe lampi care erau alimentate de grasimi, de camp si de ulei de balena. Cu toate acestea, rafinariile de petrol au fost abundente pana la inceputul razboiului civil, puturile petroliere producand kerosen in zone precum Pennsylvania si Ontario. Kerosenul care arde curat a continuat sa devina o metoda de iluminat cautata pentru faruri, locomotive, nave, strazi si multe altele. Sobe si incalzitoare erau alimentate cu kerosen, iar fermierii au fost capabili sa-si creasca randamentul datorita capacitatii prelungite de a lucra in afara.

Desi Thomas Edison a inventat becul in 1879, doar jumatate din toate casele din Statele Unite au avut energie electrica pana in 1925. Kerosenul a luat incet scaunul din spate la electricitate pe parcursul a cateva decenii. Ne-am putea gandi adesea la kerosen cu nostalgie, dar se estimeaza ca in multe case din tari din intreaga lume inca se bazeaza pe kerosen pentru gatit, iluminat si incalzire. Kerosenul s-a transformat intr-o componenta a combustibilului cu jet si a fost candva folosit ca combustibil pentru motoarele racheta fabricate de NASA. Chiar si acum, unele locuinte depind de lampile cu kerosen pentru iluminare in timpul intreruperilor de curent sau evenimentelor catastrofale, cum ar fi inundatiile, uraganele si tornadele.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *