Un buget insuficient pentru grădina ta te-ar putea determina să investeşti într-un gazon sintetic/artificial. La prima vedere e o achiziţie bună, e mai uşor de întreţinut şi arată bine mereu, nu are nevoie de udare şi de îngrijire specială. Însă dezavantajele gazonului sintetic te vor face să te gândeşti de două ori înainte să îl cumperi.
Gazonul artificial a fost gândit mai degrabă pentru zonele unde este foarte cald, unde plouă puţin şi iarba nu prea are cum să se dezvolte normal. Aspectul final al acestuia poate fi mult mai plăcut în cele mai multe situații, dar vine la pachet cu o serie de dezavantaje de care trebuie să ții cont.
Care sunt principalele dezavantaje ale gazonului sintetic?
Printre dezavantajele gazonului sintetic se numără şi preţul. Poţi fi tentat să investeşti în gazonul sintetic pentru că îţi vei amortiza investiţia rapid, însă vei plăti prea mult pentru el, chiar mai mult decât pe un gazon natural, montarea va costa mult, va fi vorba despre o lucrare amplă. Ai nevoie de sol perfect drept, nivelat, costă şi nivelarea corectă.
Gazonul artificial nu te ajută să protejezi mediul înconjurător, nu produce oxigen, aşa cum o face cel natural, nu filtrează aerul, se înlocuieşte când intervine uzura prea mare, nu se regenerează, se schimbă destul de des dacă vrei să ai o suprafaţă pe care a fost montat care arată bine mereu. Plus că gazonul sintetic încurajează căldura mai mare la suprafaţa sa, vara va fi foarte cald la nivelul solului şi nu vei simţi răcoarea pe care ţi-o oferă gazonul natural, e nevoie de drenaj serios pentru el şi va costa şi acesta.
Ce se întâmplă sub gazonul artificial din grădină?
Sub covorul de gazon artificial nu creşte nimic, dacă ai montat gazonul toată zona va rămâne fără niciun fel de plantă, cultură. Pământul îşi pierde din calităţi, se împietreşte, nu mai respiră deloc, după îndepărtarea gazonului sintetic e nevoie de mulţi ani până să ai pământ fertil din nou.
Nu mai miroase nici a iarbă în curte dacă foloseşti gazon artificial, se pot acumula mirosuri neplăcute la nivelul său dacă nu e curăţat şi spălat mereu, reţine apă şi e nevoie de drenaj foarte bun dacă nu vrei să ai şi microorganisme dezvoltate mai ales vara.
Cam acestea ar fi, pe scurt, marile dezavantaje ale gazonului sintetic. Poţi scăpa de ele uşor instalând gazon natural, fie prin însămânţare, fie prin montarea de rulouri. Adaugă un sistem de irgații complet și ai scăpat de 99% din bătăile de cap. Dacă totuşi vrei gazon artificial alege unul care se întreţine uşor şi care e realizat din materiale care nu vor face rău solului şi nu vor polua foarte mult şi mediul. Gazonul sintetic rămâne o soluţie de avarie doar atunci când nu poţi cumpăra şi monta gazon natural sau când nu ai timp de îngrijirea celui natural aşa cum trebuie.