0

Obezitatea in lume si in Romania

Obezitatea a inceput sa devina o boala a lumii moderne, pe planeta exista peste 1 miliard de persoane din 7, care au probleme cu greutatea. Daca in China si Japonia, procentul acestora este sub 5%, in Statele Unite ale Americii s-a ajuns la 30%, iar recordul in Europa il detine Marea Britanie cu 23%, fata de Germania cu 12% si Italia cu 8% si mai trebuie stiut ca in lume exista 22 milioane de copii obezi sub varsta de 5 ani.

Hrana prea bogata in zaharuri si grasimi nocive la care se adauga si lipsa sportului duc la obezitate, care la randul ei este principala cauza a unor maladii cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arteriala, accidente vasculare cerebrale si unele forme de cancer.

Din pacate, in Romania, aproximativ 30% din populatie sufera de obezitate dintre care 20% este supraponderala. Numarul copiilor supraponderali este cu 18% mai mare in ultimii 10 ani, iar cele mai afectate persoane sunt cele cuprinse intre 15 – 64 de ani. Aceste cifre sunt reale si sunt oferite publicului de catre Ministerul Sanatatii Publice. Incercati sa folositi cat mai des banda profesionala macar de doua trei ori pe saptamana pentru ca o sa observati cum aceasta miscare pe banda poate face minuni.

La televizor apar tot felul de campanii promovate de catre conducatorii tarii noastre si din pacate mesajul nu ajunge niciodata unde trebuie si cand trebuie, parintii ar trebui sa se gandeasca mai serios la alimentatia copiilor si ar trebui sa evite restaurantele cu mancare de tip fast-food.

Industria sportului si a alimentatiei este destul de dezvoltata in tara noastra dar se apre ca oamenii prefera sa sufere de aceste probleme decat sa ia masuri acum cat inca se mai poate. Exista foarte multe variante pentru a combate obezitatea precum mersul la sali de sport sau tot felul de retete alimentare care sa ne hranesca organismul in doze suficiente cat totul sa fie ok, chiar si pastilele de slabit care au la baza tot felul de produse naturale.

Zilele trecute am vazut parinti care isi hranesc copii de 3-5 ani in restaurante cu mancare de tip fast-food si totusi, mesajele ce ar trebui sa avertizeze oamenii sunt ignorate complet si dupa se ajunge din nou la faptul ca statul nu ne ajuta, de ce oare sa ne ajute cand ignoram sa auzim aceste semnale de alarma?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *