0

Preparatele care nu lipsesc de pe mesele romanilor

Imi aduc aminte inca de cand eram mic ca atunci cand se faceau mese intinse de sarbatori, cu toate rudele, nu lipseau niciodata de pe masa bolurile cu muraturi. Acest preaparat era specilitatea casei, deoarece bunica mea stia sa prepare cei mai buni castraveti murati.

Castravetii murati sunt ideali ca si garnitura, mai ales cand se consuma cantitati mari de carne de porc si alte preaparate “grele” la stomac. Acestia au rolul de a ajuta la digestie si sunt o sursa de vitamine pe timp de iarna.

De aproape 5.000 de ani, cea mai intalnita metoda de a conserva legumele si fructele pentru mai mult timp este aceea de a le pune la murat. Era un tip de mancare care se putea transporta cu usurinta, tinandu-le de foame calatorilor si marinarilor, in timp ce familiior le oferea o sursa de hrana în timpul lunilor geroase de iarna.

Conservarea alimentelor se facea in otet, saramura sau in solutii asemanatoare. Originea exacta a acestui proces nu este cunoscuta, dar arheologii considera ca primele alimente murate dateaza din perioada mesopotamienilor, undeva în jurul anului 2400 î.Hr. Cateva secole  mai tarziu, pe Valea Tigrului, in India, au fost pusi la murat primii castraveti. Castravetii sunt mentionati de doua ori în Biblie si unii istorici ii plaseaza in urma cu 3000 de ani, in Asia de vest, Egipt si Grecia.

Un alt aliment gustos pe timp de iarna sunt ghebe marinate, care ofera o arama deosebita, cu un gust “pamantesc” care evidentiaza foarte bine mai ales carnea de vant.

Cum se prepara ghebele marinate?

Ghebele murate sunt printre cele mai usoare muraturi pe care puteti sa le puneti pentru iarna. Singura provocare cu ghebele e ca trebuie sa le spalati foarte, foarte, foarte bine pentru ca de obicei contin resturi vegetale din padure si, posibil, si ceva viermisori.

Pentru amestecul de murat eu am folosit apa, otet, mirodenii, sare si zahar.

Ingredientele pentru un borcan de ghebe marinate:

– 700 grame ghebe

– 400 ml apa

– 100 ml otet

– 1 lingurita boabe de piper

– 2-3 foi de dafin

– 1 lingura boabe de mustar

– 4 catei de usturoi

– 1 lingura sare grunjoasa

– 2 linguri zahar

Acesta este reteta pentru un borcan delicios si savuros de ghebe marinate, care pot fi savurate atat tartinate pe o felie de paine, cat si cu preparate din carne sau cu mancaruri tipice pentru sezonul rece.

Si nu puteam sa uit de salata de sfecla rosie care se poate prepara cu foarte mare usurinta, indiferent daca sfecla a fost fiarta inainte sau folosita cruda pe moment. Sfecla rosie este un “superaliment” care ofera corpului antioxidantii necesari pentru a reface sistemul imunitar si are un efect benefic care combate celulele canceroase.

Sfecla rosie este, fara dar si poate, salata cea mai aprecita pe timpul iernii, deoarece atat textura, cat si culoarea se imbina excelent cu mancarea grasa de pe timpul iernii. Gustul specific radacinoaselor isi gaseste usor locul langa o portie de carne la galeata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *