0

Un tablou electric este o investitie cruciala pentru orice locuinta!

Toate casele moderne trebuie sa aiba la intrare un tablou electric prin care proprietarii locuintei pot intrerupe curentul in toata casa sau doar partial. Acest tip de tablou electric se poate achizitiona de pe magazinul gavros.ro, care prezinta o gama de modele diferite.

Un tablou electric (cunoscut si sub numele de panou de intrerupere) este o cutie metalica cu o usa, de obicei incorporata intr-un perete intr-un colt din acasa. In interior, veti gasi toate intrerupatoarele locuintei respective.

Puteti comuta pornirea si oprirea intrerupatorului. De asemenea, se vor opri automat atunci cand curge prea mult curent electric prin ele – pentru asta sunt folosite.

In tabloul electric, veti gasi un intrerupator principal care controleaza puterea intregii case. Veti vedea, de asemenea, intrerupatoare individuale, fiecare responsabil pentru furnizarea de energie electrica unei anumite parti a casei. Fiecare intrerupator ar trebui sa aiba o eticheta care sa identifice zona casei pe care o controleaza.

Unele case mai vechi nu au tablou electric, in schimb sigurante. Daca aveti o cutie de sigurante, nu veti vedea nicio intrerupatoare pe tabloul electric; veti vedea sigurante care se insurubeaza (de obicei sunt si mai periculoase).

Energia este introdusa intr-o locuinta printr-un contor electric in exterior, care directioneaza curentul catre tabloul electric. Puteti opri aceasta alimentare principala de energie electrica folosind intrerupatorul principal din tabloul electric personal. Intrerupatorul principal va arata, de asemenea, amperajul serviciului  electric (amperajul este puterea curentului electric).

Tablourile electrice sunt cutii metalice, de obicei de culoare gri. De obicei sunt incorporate intr-un perete.

Tablourile electrice au usi (sau cel putin ar trebui). In spatele usii, veti gasi un sortiment de fire si intrerupatoare – acele intrerupatoare sunt cele care sunt legate de energia electrica a locuintei.

Tablourile electrice se afla in mod normal intr-o portiune usor accesibila a casei. Subsolurile, incaperile de depozitare, spalatoriile sau garajele sunt locuri comune pentru instalarea unui tablou electric. In casele mai vechi, s-ar putea sa trebuiasca chiar sa va uitati in afara casei pentru a va gasi panoul. Daca locuiti intr-un apartament, de obicei veti gasi tabloul electric chiar langa intrarea in apartament.

Intrerupatoarele se declanseaza (adica se opresc) atunci cand circuitul este supraincarcat. Sunt dispozitive de siguranta menite sa previna deteriorarea dispozitivelor electrice sau a locuintei. Daca intrerupatorul nu se declanseaza si nu opreste curentul, circuitele supraincarcate ar putea declansa incendii sau electrocuta pe cineva.

Fiecare intrerupator controleaza un circuit. Fiecare circuit corespunde de obicei unei camere sau unei zone a casei. Dispozitivele consumatoare de energie, cum ar fi plitele electrice sau aparatele de aer conditionat, ar putea avea propriul lor intrerupator.

Un intrerupator este conceput pentru a transporta o anumita sarcina electrica. Daca sarcina electrica este prea mare pentru intrerupator, acesta se opreste. Acest lucru se intampla daca aveti prea multe dispozitive conectate la un circuit, de exemplu.

Exista dimensiuni variate de intrerupatoare, in functie de cantitatea de energie electrica de care au nevoie. La fel ca serviciul electric de acasa, intrerupatoarele individuale sunt impartite in functie de ce amperaj pot suporta.

Intrerupatoarele au, de asemenea, tensiuni nominale; un intrerupator unic ofera in mod normal 120 volti – cantitatea tipica necesara pentru lumini, televizoare etc. Un intrerupator dublu este evaluat pentru 240 volti. Aceasta este pentru aparatele mari care consuma multa energie, cum ar fi un aragaz sau un uscator electric.

Dupa cum am mentionat mai devreme, un intrerupator de circuit se va declansa daca circuitul a fost supraincarcat.

De exemplu, folositi uscatorul de par, in timp ce televizorul si cuptorul cu microunde functioneaza in acelasi timp – atunci sigurantele se pot declansa. Chiar daca toate sunt conectate la prize diferite, ar putea fi pe acelasi circuit. Acest lucru poate duce la extragerea unei puteri prea mari, iar intrerupatorul se va declansa.

Daca aveti un intrerupator care se declanseaza des sau mai multe intrerupatoare, poate fi o problema de capacitate.

Daca este doar un intrerupator care cauzeaza probleme, il puteti repara scotand unele dispozitivele electrice din acel circuit si plasandu-le pe un alt circuit. Daca este o situatie in care nu aveti suficiente circuite de exemplu, toate prizele din bucataria sunt pe un singur circuit, este posibil sa aveti nevoie de un electrician care sa va reconecteze intrerupatoarele sau sa adaugati mai multe circuite.

In unele cazuri, un electrician poate adauga sub-panele sau circuite tandem pentru a raspandi mai eficient consumul de energie.

Cu toate acestea, poate fi, de asemenea, un semnal ca ati atins pur si simplu limita serviciului electric de acasa. Daca aveti intrerupatoare care se declanseaza des sau constatati ca panoul electric si peretii din jurul acestuia sunt calzi la atingere, poate fi necesar sa va actualizati intregul sistem electric la un serviciu de 200 sau 400 de amperi – o sarcina mare, potential scumpa, dar uneori necesara.

Pe termen scurt, puteti rezolva problemele de capacitate prin faptul ca nu rulati prea multe dispozitive simultan in special dispozitive de consum mare , cum ar fi sistemele HVAC, incalzitoare de apa sau perechi de masini de spalat / uscator.

Elementele esentiale ale intrerupatorului sunt un comutator si un mecanism sensibil la curent care va deplasa comutatorul si va intrerupe circuitul atunci cand curentul depaseste nivelul nominal al intrerupatorului. La intrerupatoarele domestice, forta care actioneaza acest mecanism este asigurata fie de o banda bimetalica, fie de un electromagnet. In cazul unei benzi bimetalice, curentul mai mare face ca banda sa se indoaie pentru a deplasa comutatorul. In cazul electromagnetului, curentul crescut creste forta magnetului, permitandu-i sa deplaseze comutatorul printr-o legatura. Magazinul gavros.ro ofera solutii profesionale pentru a alege un tablou electric care sa se potriveaca cu consumul de energie al fiecarei locuinte!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *