3

In ce zone din Romania poti face Rafting

In ce zone din Romania poti face Rafting

Daca tot m-am laudat cu actiunea de la Parcul Aventura de la Hamak, acum mi-am propus sa merg la rafting! Anul asta am experimentat mai multe chestii noi dar imi doresc foarte mult sa trec si prin alte sporturi extreme, unul din acestea ar fi raftingul chiar daca nu stiu sa inot.

Raftingul este un sport ce a prins contur pe la jumatatea anilor ’70 si este foarte apreciat de catre amatorii de aventura si senzatii tari din toata lumea si se poate practica si la noi in Romania.

Ca sa te poti aventura in modul asta ai nevoie de o barca pneumatica destul de solida, unde pot fi intre 4 si 12 participanti, un echipament adecvat si de un curs de rau. Exista 6 grade de dificultate a traseelor de rafting in functie de viteza apei, valuri, stanci, cataracte si manevrele tehnice ce trebuie folosite. Ceea ce trebuie sa stie fiecare cand se aventureaza facand rafting este ca din echipamentul de baza nu trebuie sa lipseasca costumul de neopren, vesta de salvare si casca de protectie.

rafting-antet-07w1302263439

In Romania cel mai bun sezon de rafting este la finalul primaverii – inceputul verii pentru ca in aceasta perioada apele sunt mai mari si mai nervoase. Cea mai renumita zona de rafting din tara noastra este la Valea Jiului, intre Livezeni si Bumbesti Jiu (12 kilometri), unde se afla cele mai frumoase trasee, aici se poate practica acest sport chiar si in luna octombrie. Pe raul Mures se poate face rafting din amonte de Toplita, unde cursul raului este mai lin dar portiunea cea mai interesanta si tehnica a traseului este in zona defileului Toplita-Deda (50 kilometri), o zona spectaculoasa in care valea se ingusteaza si viteza apei creste.

O alta zona unde se poate practica raftingul este raul Bistrita unde se pleaca in aval de Vatra Dornei pana in apropiere de Poiana Teiului (intre 12 si 50 kilometri). Crisul Repede se poate parcurge la confluenta sa cu Valea Iadului si pana in satul Vadul Crisului, aici va puteti bucura si de peisaje superbe, fiind unul din trasele pentru incepatori. Un alt traseu foarte frumos si din punctul de vedere al peisajelor se gaseste pe raul Nera (28 kilometri), pe un traseu cu plecare din Sopotul Nou si pana in zona Vaii Beusnitei.

Alte rauri pe care se mai poate face rafting sunt Ariesul, pe portiunea dintre Albac si Turda, Cerna, cu plecare in aval de pe cheile Cernei si pe unele portiuni din Lapusul.

Preturile variaza intre 70 si 300 de Lei, in functie de echipament, distanta si dificultatea traseului.

Cine doreste sa experimenteze raftingul, cautand pe internet am gasit cateva date de contact:
Rafting pe Jiu
Rafting pe Bistrita
Rafting pe Crisul Repede
Rafting pe Buzau

Tot ce tine de natura face ca Romania sa fie inegalabila din punctul meu de vedere, dar pentru a reusi sa avem cu totii aceasta imagine in cap si sa promovam ceea ce ne-a fost lasat trebuie sa o protejam si sa pastram locurile din jurul nostru curate si frumoase. Tocmai din acest lucru Apa Bucovina ne indeamna sa folosim aplicatia lor de pe Facebook pentru a urca cat mai multe imagini cu locuri inegalabile din tara noastra.

3 Comments

  1. Nu am facut niciodata rafting si nu stiam ca exista zone in Romania pentru rafting. Mi-ar placea sa incerc si voi merge sa fac raftin pe Buzau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *