Stau de foarte multa vreme in Capitala, intr-un apartament mic. Ferestrele camerelor dau spre blocurile gri, asa ca prea multa verdeata nu exista in jur. Din acest motiv, m-am gandit foarte bine ca ar trebui sa incerc sa-mi creez o oaza de verdeata si primul lucru care mi-a venit in minte a fost sa cumpar cateva ghivece de flori pe care sa le asez in balconul destul de incapator si care nu imi foloseste oricum la nimic. Este atat de anost incat nu-ti vine sa bei cafeaua acolo.
Dupa ce am pus ghivecele cu flori, atmosfera s-a mai inviorat putin, dar nu m-am oprit aici pentru ca mi-am zis ca se poate mult mai mult. Cateva jardiniere erau ideale pentru ceea ce aveam in minte. Recunosc ca la inceput am dat gres, nu am respectat instructiunile care erau scrise pe ambalajele semintelor si s-a observat. Putine dintre seminte au germinat. A doua oara insa am reusit, iar jardinierele au devenit neincapatoare in scurt timp.
Ce fel de jardiniere am folosit?
Aceste produse se gasesc peste tot, in supermarket, in pietele din marile orase sau chiar in targurile de prin sate, insa in mediul online ai sanse foarte mari sa cumperi jardiniere (din lemn sau plastic) la un pret bun, asa ca te-as sfatui sa faci cumparaturile in acest mod. Am gasit jardiniere potrivite scopului meu si am tinut cont de urmatoarele lucruri:
- Marca. Unii producatori sunt mai buni decat altii si realizeaza produse mai rezistente, care nu cedeaza timpului;
- Forma. Desi pot fi gasite numeroase forme de jardiniere, eu am optat pentru cele dreptunghiulare, clasice si perfecte pentru a fi asezate de-a lungul peretelui, fara sa ocupe spatiu, asa cum ar fi facut-o poate cele ovale sau cele rotunde;
- Materialul. Am preferat sa cumpar jardiniere din metal si plastic, oferind un aer modern balconului, dar pot fi gasite si produse din lemn, teracota sau argila;
- Culoarea. Balconul l-am dorit o oaza de verdeata, asa ca am preferat jardiniere albe, verzi, maro si negre. Aspectul final este unul extrem de placut ochilor, iar musafirii m-au laudat pentru cromatica echilibrata;
- Lungimea. Pentru plantele inalte am folosit jardiniere mai mari, asezate jos, direct pe podea, in jur de 60-80 de cm, iar pentru cele de statura mica sau pentru cele curgatoare ce au putut fi suspendate pe perete, in jur de 20-40 cm.
Jardiniera cu suport Verbena este ideala pentru amenajarea balconului, iar pe aceasta am asezat-o pe diferite suporturi aflate la baza geamului pentru ca este de forma ovala si are un aspect mult mai elegant decat altele. Incantarea se poate ghici doar in momentul in care vezi plantele cum rasar, cum cresc si se dezvolta pe zi ce trece, chiar si intr-un balcon al unui apartament mic.
In concluzie, nu este nevoie de multa munca pentru a realiza o oaza de verdeata la tine acasa in ciuda spatiului redus, ci doar de vointa si de putina dragoste fata de natura si fata de tot ce este viu.