0

Secretele unui whisky de calitate

Un pahar cu whisky oferă o împletire fascinantă de gusturi, arome, texturi şi culori unice şi, în acelaşi timp, atât de distinctive, toate având la bază tehnici şi secrete de prelucrare moştenite din timpuri foarte îndepărtate. Un whisky bun va fi recunoscut prin culoare, prin iz şi gust, rezultatul echilibrului perfect dintre apă, cereale şi drojdie, trei elemente simple, dar extrem de valoroase.

Secrete şi taine pentru obtinerea unui whisky de calitate

Deşi procesul prin care sunt prelucrate cerealele folosite pentru a obţine un whisky de calitate este cunoscut şi destul de exact, conţinând etape clare şi punctuale, marii producători care răsfaţă cunoscătorii cu aroma inconfundalibă de whisky, deţin secrete şi taine pe care le folosesc atunci când îşi aleg cele trei elemente esenţiale care stau la baza puternicei băuturi.

Cerealele

Iniţial, reţeta de bază a producerii de whisky conţinea doar orz. Ulterior, au fost adoptate şi alte cereale, precum, secara,  porumbul sau grâul, însă indiferent de soiul şi de specia aleasă ca materie primă, marii producători acordă o atenţie foarte mare calităţii producţiei de cereale, vizând recolte care să ofere un nivel crescut de zaharuri. Din acest motiv, există plantaţii special amenajate şi concepute pentru a asigura necesarul de materie primă la un nivel foarte înalt de calitate.

Apa

Producerea de whisky presupune parcurgerea anumitor etape, prin care cerealele folosite sunt supuse anumitor procese, de la malţificare, până la fermentare şi distilare. În oricare dintre aceste procese, prezenţa şi utilizarea apei sunt indispensabile, astfel că producţia de whisky este direct influenţată de calitatea apei folosite. Producătorii vizează folosirea apelor dulci, provenite din izvoare naturale care înmagazinează tot bagajul geologic specific anumitor zone. Astfel, unul dintre secretele deţinute de marii producători, este acela prin care ştiu cum să aleagă cele mai bune şi calitative izvoare de apă naturală, ideale pentru a obţine un whisky puternic aromat, cu un colorit aparte şi cu o textură unică.

Drojdia

Drojdiile sunt ciupercile microscopice care ajută la fermentarea zaharurilor din cereale, astfel că sunt esenţiale în fabricarea whisky-ului, pentru a transforma amidonul în alcool. Producţia de whisky a atras după sine selecţionarea şi cultivarea anumitor soiuri de drojdie, în vederea obţinerii anumitor calităţi organice şi a unui anumit grad de alcoolizare. Însă pe lângă acestea, de calitatea drojdiilor folosite în procesul de prelucrare, depinde gustul, aroma şi textura băuturii obţinute, marii producători păstrând secrete principiile pe baza cărora aleg să folosească anumite tipuri de drojdii.

Maturarea

Whisky-ul va fi gata să fie îmbuteliat în sticle, după ce a stat cel puţin trei ani în butoaie de stejar. În acest timp, băutura obţinută în urma distilării îşi stabileşte gradul de alcoolemie, îşi însuşeste arome şi gusturi, îşi stabilizează nuanţele şi îţi pregăteşte gustul. Modul în care marii producători aleg tipul de butoaie, ce băuturi au fost depozitate anterior în acestea sau cum acţionează asupra gradului de alcool, se constituie tot în secretele şi tainele care stau în spatele marii producţii de whisky de pe glob.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *