Sucul de aronia, un fruct originar din America de Nord are o gama larga de beneficii pentru sanatate. Prin urmare, merita un loc special in bucatarie.
Istoricii spun ca pentru indienii apasi din triburile Jicarilla aronia era o mancare de baza. Fructele de aronia au fost un produs alimentar important si frecvent utilizat pentru multe natiuni americane, iar boabele in sine au fost consumate de obicei crude sau uscate si amestecate in pemmican, un preparat specific indienilor americani, realizat din carne de bizon, caprioara sau elan. Triburile Jicarilla, in special, uscau fructele de aronia si le presau in prajituri pe care le pastrau pentru lunile de iarna. Boabele proaspete puteau fi facute piure si transformate in gem sau pur si simplu lasate la fermentat si transformate in suc sau vin. Fiecare parte a plantei avea o utilizare inclusiv coaja si radacinile sale erau fierte pentru a produce o forma de ceai medicinal.
Care sunt beneficiile fructelor de aronia?
Fructele de aronia contin o cantitate impresionanta de nutrienti, inclusiv vitamina C, proantocianine, polimerice si antocianine. De exemplu, o portie de 100 g de boabe de aronia ofera peste o treime din valoarea recomandata zilnic de vitamina C. Vitamina C joaca un rol vital in sanatatea cardiovasculara, in sinteza colagenului proteic structural si in absorbtia fierului. Totodata, o portie de 100 g de boabe de aronia contine aproximativ 8% din valoarea zilnica necesara de fier.
Mai mult, sucul de aronia este plin de compusi fenolici care mentin sanatatea. De fapt, este una dintre cele mai bogate surse vegetale ale acestor substante. Acesti metaboliti ai plantelor care apar in mod natural, in mare parte antocianine, contribuie la calitatile de antioxidant, antiinflamator si antimicrobiene ale fructelor de aronia.
Fructele de aronia sunt si o sursa excelenta de fibre dietetice. Probabil stiti deja ca consumul de alimente bogate in fibre promoveaza digestia, mentin o greutate sanatoasa si scad riscul de diabet.
- Aronia combate radicalii liberi.
In primul rand, aronia va poate proteja impotriva stresului oxidativ. Speciile reactive de oxigen (ROS) sunt un tip de molecule instabile care contin oxigen si care reactioneaza cu usurinta cu alte molecule dintr-o celula. Productia excesiva de ROS poate fi daunatoare, ceea ce poate duce la stres oxidativ care poate dauna structurilor noastre celulare, declansand deteriorarea lipidelor, proteinelor si ADN-ului. Proprietatile antioxidante ale fenolilor au fost studiate pentru a inhiba formarea de ROS si catalizatorii comuni.
- Aronia este un antiinflamator.
In al doilea rand, fructele de aronia pot avea efecte antiinflamatorii. Inflamarea este apararea organismului nostru impotriva factorilor externi potentiali daunatori. In timpul acestui proces, se produc radicali liberi in exces si anumite molecule pot declansa speciile reactive de oxigen (ROS). Polifenolii actioneaza ca un inhibitor al mediatorilor pro-inflamatori care pot fi potentiali daunatori organismului nostru.
- Aronia este antifungica, antivirala si antibacteriana.
In cele din urma, aronia va poate ajuta corpul sa lupte cu agentii patogeni. Adesea tratam infectiile sau bolile cu antibiotice. Cu toate acestea, daca sunt folosite gresit sau in exces, corpul nostru poate deveni rezistent la diferite microorganisme, ceea ce face infectiile mai greu de tratat. In plus, uneori antibioticele elimina bacteriile benefice. Cu toate acestea, activitatea polifenolilor s-a dovedit a fi utila impotriva tulpinelor de boli si infectiilor rezistente la antibiotice.
Share the post "Aronia, fructul minune, de la indienii Jicarilla la medicina de astazi"
Un produs excelent, multumesc mult pentru recomandare!