0

Calitatea aerului si mentinerea ei cu ajutorul unui furtun aer

Calitatea aerului este importanta in orice domeniu de activitate. Principalul lucru care ne intereseaza este bineinteles calitatea aerului pe care il respiram. Si, in functie de specificul zonei in care locuiesti, cu siguranta ai resimtit de multe ori o senzatie “apasatoare” de aer incarcat si greu de respirat. Acest lucru se datoreaza faptului ca atmosfera este foarte poluata si ca, in combinatie cu temperaturile extrem de ridicate si cu ajutorul unor curenti de aer, atmosfera se polueaza tot mai tare ducand la scaderea capacitatii de respiratie.

Cu atat mai importanta este calitatea aerului daca vorbim de persoanele in varsta, de cele cu probleme respiratorii sau de copiii cu imunitate scazuta. Un aer slab calitativ poate provoca diferite probleme de sanatate sau le poate agrava pe cele deja existente.
Astfel, la fel de important ca si apa, aerul atmosferic trebuie sa indeplineasca diferite conditii de calitate.

Problema principala asociata cu slaba calitate a aerului este poluarea, generata in mod artificial de catre noi, oamenii, dar si de catre mediul industrial. Una dintre cele mai active poluari asupra aerului la momentul actual este determinata de transporturi, fie ele de natura terestra sau aeriana. Prezenta tot mai mare si incidenta auovehiculelor pe strazi cu emisii mari de poluanti duc la degradarea calitatii mediului inconjurator si implicit la o rata mai scazuta a calitatii aerului, care duce la aparitia problemelor de sanatate. Acesta este principalul motiv pentru care asociatiile competente si sistemul general de control in stat adopta tot mai frecvent diferite norme pentru a elimina poluarea aerului.

Printre principalele masuri ce se iau in vedere pentru remedierea unui aer poluat se numara:
– reconstructia ecologica, prin amplasarea unor specii de plante si pomi care au capacitatea de a epura mediul inconjurator, de a absorbi zgomotele si/sau de a impiedica transportul poluantilor pe distante mari
– utilizarea unor sisteme de filtrare a aerului in cazul industriilor, aceste sisteme fiind stabilite in functie de specificul poluantilor, de limita ce trebuie eliminata si care este prevazuta in standardele legale (legislatie)
– inlocuirea mijloacelor si a mediilor poluante cu altele non-toxice, precum masina electrica, casa verde, echipamente si tehnologii electrice sau cu o eficienta energetica ridicata, etc.

Iata, asadar, ca toata aceasta calitate a aerului depinde in mod direct de catre activitatile noastre de zi cu zi. Poluantii au un circuit permanent in atmosfera intre toti indicatorii sai (apa, aer, sol) iar mediul incoonjurator nu are posibilitatea de a reduce aceste emisii complet, asa ca este recomandat sa intervenim si noi, prin pasi marunti si mari, prin civilizatie si spirit de initiativa.

Dupa cum mentionam anterior, putem vorbi despre calitatea aerului si in industrie, acolo unde indicatorii de mediu joaca un rol important datorita cantitatilor semnificative de poluanti cu care acestia sunt incarcati. Aerul dintr-o incinta a unei societati de profil industrial poate fi poluat de zgomot, de pulberi, dar si de substante chimice alcatuite din compusi volatili, acei compusi care la o anumita temperatura se degaja in aer si pot cauza diferite probleme de sanatate. Prin reglementarile impuse fiecarui profil de activitate si fiecarei industrii in parte, societatile sunt obligate sa aiba sisteme speciale de filtrare a aerului fie in tot ansamblul, filtrand poluarea generata de o societate intreaga si pana la eliminarea aerului in mediu inconjurator, fie pe echipamente de lucru.

De multe ori calitatea aerulu, concentratiile de particule si substante sunt importante insusi pentru ca un proces sa poata avea loc fara incidente si pentru a actiona la randamentul maxim scontat. De aceea, in multe situatii ce privesc mediul industrial, prezenta unui furtun aer poate fi extrem de importanta. La baza alegerii unui astfel de furtun trebuie sa tinem cont de materialul din care acesta este creeat, fapt ce poate asigura un bun demers indelungat intregului circuit al unei instalatii. Totodata, un furtun de calitate ajuta lucratorii sa nu aiba parte de incidente neplacuta, de scapari de emisii sau de introducerea in instalatie a unui aer slab calitativ.

Este de asemenea important ca materialul din care acest furtun este confectionat sa fie rezistent atat la temperaturi ridicate, cat si la temperaturi scazute, tinand cont de temperatura la care au loc procesele de lucru, cat si de temperatura mediului ambiant care poate influenta semnificativ intreg procesul.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *