Realitatea virtuală și realitatea augmentată au fost conceptualizate la începutul anilor 1900 folosindu-se tehnologia Precursor, care a reușit să facă legătura dintre lumea fizică și lumea virtuală. Realitatea virtuală a fost prezentată precum telefonul sau televiziunea și a fost definită în termenii unei colecții particulare de hardware tehnologic, inclusiv computere, dispozitive montate pe cap, căști și mănuși de detectare a mișcării.
Este necesară realitatea virtuală în viața de zi cu zi?
Pe lângă aceste dispozitivele care au avansat extrem de mult, a apărut pe piață și posibilitatea de a reprezenta digital diferite caracteristici fizice și funcționale ale unor facilități, mai exact o bază de date 3D care face posibilă o simulare virtuală necesară analizelor de orice fel, pe scurt face posibilă o proiectare bim .
BIM (Building Information Model) este ideal pentru a fi utilizat în tot felul de simulări complexe din domeniul tehnologiei pentru construcții, fiind extrem de util în procesul de optimizare și organizare a companiilor.
Această metodă de proiectare este cea mai bună soluție pentru ca toate datele și informațiile să fie stocate, utilizate și administrate pentru crearea modelelor 3D ce sunt necesare în anumite proiecte.
Realitatea virtuală este extrem de necesară pentru evoluția tehnologiei și poate ajuta la schimbarea percepției asupra realității și este un domeniu în care s-au investit și se vor investi miliarde de dolari. Este extrem de utilă, fie că este vorba despre arhitectură, căci pot fi realizate mult mai ușor proiecte de clădiri, dar și în industria de entertainment sau chiar în medicină.
Care este evoluția dispozitivelor VR și AR?
Primul Precursor a apărut în 1930 cu Link Trainer și a fost primul simulator de zbor comercial folosit de militarii Statelor Unite, iar mai târziu, în 1940 a apărut View Master. În zilele noastre, datorită Microsoft Hololens ai posibilitatea de a interacționa cu hologramele în realitatea mixtă și îți permite să vizualizezi și să lucrezi cu un anumit conținut digital ca parte a lumii reale. Poți astfel interacționa cu orice conținut sau informații în cele mai posibile moduri posibile.
În anii 50-60 au apărut primele dispozitive necesare realității augmentate și realității virtuale. Primul dispozitiv al realității augmentate a fost Sensorama și a prezentat un teatru stil arcada care a stimulat toate simțurile umane. A urmat apoi primul dispozitiv necesar realității virtuale, montat pe cap. Acesta purta numele de The Telesphere Mask.
În anii ce au urmat, aceste tehnologii VR și AR au progresat și s-au îmbunătățit, astfel încât să poată fi urmărite mișcările mâinilor și ale capului, cu ajutorul unor ecrane duale și a unor contrale, pentru a putea adăuga mai multă experiență utilizatorilor.
În zilele noastre, există pe piață numeroase dispozitive pentru AR și VR, precum Google Cardboard, Samsung Gear VR și Microsoft Hololens, toate acestea folosind aceste tehnologii, dar și multe alte caracteristici suplimentare adăugate. Pentru unele dintre acestea, este necesară utilizarea unui smarthphone, în timp ce altele sunt dispozitive independente.
Piața dispozitivelor VR și AR este într-o continuă dezvoltare și o îmbunătățire constantă, pentru a putea ajunge să fie vândute la diferite prețuri și pentru a deveni accesibile pentru aproape oricine.
Share the post "De ce avem nevoie de realitatea virtuală și cum a avut loc evoluția acesteia?"