0

Istoria din spatele farfuriei dumneavoastra

Farfuriile de masă au parcurs un drum lung, de la cochilii plate, la boluri simple din lemn sculptat, la blaturi de pâine tare și până la porțelanul modern pe care îl cunoaștem astăzi, farfuriile au parcurs un drum lung.

Le folosim în fiecare zi, de mai multe ori pe zi de fapt. Farfurii pentru cină, farfurii pentru pâine, farfurii pentru unt, farfurii pentru desert. Dar, ați stat vreodată și v-ați gândit de unde provine farfuria dumneavoastră? Sau, cum a ajuns să fie?

Cele mai vechi farfurii făcute de natură

Se crede că primele seturi de farfurii folosite de oameni ar fi fost frunze mari, jumătăți de dovleac sau poate scoici de mare, care ar fi fost folosite ca simple boluri pentru a ține mâncarea. Alimentele erau așezate pe frunzele mari sau pe alte recipiente în centrul zonei de masă, apoi erau mâncate în comun de toți membrii unui trib, familie sau grup.

Oamenii au descoperit de timpuriu totuși utilizările lutului și și-au făcut pentru ei înșiși boluri simple, cupe, ulcioare și borcane de depozitare. Exemple de veselă din ceramică realizată de acești primii oameni pot fi văzute în muzee din întreaga lume.

Ideea ca indivizii să aibă propria farfurie din care să mănânce este o idee destul de nouă. Inițial, în Europa, mâncarea ar fi fost adusă la masă pe platouri și sculptată. Oamenii își foloseau apoi degetele pentru a lua ceea ce doreau de pe platouri pentru a mânca. Pâinea și fructele erau așezate în coșuri pe podea pentru ca cei care mâncau să se servească singuri.

 

Farfuriile, bolurile și pâinea

Primele farfurii si boluri pentru servirea mesei erau făcute din lemn, lut sau metal. Cea mai populară substanță folosită pentru fabricarea bolurilor alimentare era însă pâinea. Acest lucru a durat până în secolul al XVI-lea.

Aceste felii de pâine erau folosite pentru a ține masa, sosurile și chiar sarea pentru cei care mâncau. Era suficient de tare pentru ca pâinea să fie folosită ca suport de lumânări, dar și pentru a fi sculptată pentru a ține mâncarea.

În timpul unei mese deosebit de elaborate, se sculptau mai multe șanțuri pentru fiecare dinte. Ei bine, acestea erau sculptate pentru cei mai importanți dintre cei care se aflau la masă. Cei mai puțin importanți trebuiau să își cioplească propriul șanț din cea mai apropiată pâine.

După terminarea mesei, scobiturile de pâine erau aruncate la câini pentru a fi mâncate sau erau date de pomană săracilor de afară. După ce au absorbit toate sucurile din alimente, acestea ar fi fost de fapt destul de hrănitoare și hrănitoare. Cu siguranță ar fi fost mai ușor de mestecat.

Un om foarte înfometat ar fi fost cel care ar fi mâncat această pâine. La fabricarea pâinilor se folosea o făină foarte grosieră, iar apoi acestea erau lăsate să stea și să se întărească timp de câteva zile înainte de a fi tăiate în felii.

De asemenea, se puteau folosi și farfurii de lemn, deși mai rar decât cele de pâine. Aceste tăblițe erau uneori sculptate astfel încât în mijloc să se așeze o adâncitură. Scobiturile erau mai elaborate, puteau avea o adâncitură mai mică sculptată pentru a ține o pivniță de sare.

La sfârșitul mesei, se așteptau farfuriile curate, atunci când se aduceau brânzeturi și alte delicatese. Din aceste farfurii mai mici de “desert” s-a dezvoltat farfuria de desert modernă.

Acest scurt istoric al farfuriilor si bolurilor pentru servirea mesei a fost realizat cu ajutorul echipei magazinului online Etoc.ro . Cred că aceasta este una dintre cele mai bune invenții simple. Farfuria simplă pentru cină.

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *