0

Pentru ce sunt folosite topurile de hartie matriciala

Imprimantele care utilizeaza o scriere tehnologica bazata pe impact, folosesc hartie matriciala pentru a putea tipari. Aceste imprimante utilizeaza elemente de forma unui ac cu varf rotunjit care poarta denumirea de pin, actionat magnetic, care va atinge prin lovire o banda textila care este imprimata cu cenreala si care ajunge in contact cu hartia depunand pe ea puncte de cerneala.

Capul de imprimare este format din 9 pini care sunt dispusi intr-o linie verticala sau din 18 pini care sunt pusi pe doua linii, in cazul modelelor avansate. Actionand selectiv pinii si miscand orizontal capul se va realiza imprimarea rand cu rand.

Primele astfel de imrpimante puteau sa redea doar un text cu carcaterele de latime egala si printa 80 de caractere pe un rand si 64 de randuri pe o pagina. Fiecare caracter a fost initial foramt dintr-o matrice care insuma 9 x 6 puncte de unde a rezultat si denumirea de imprimanta matriceala. Imprimantele de genul acesta sunt robuste si depin de model. Pot sa fie rapide avand 500 de caractere pe secunda sau uneori chiar mai mult si cu ajutorul tehnologiei care se bazeaza pe impact, pot sa produca in mod simultan mai multe copii pe hartie matriciala ale aceluiasi document.

Pentru aceste imprimante consumabilele su forma de benzi cu cerneala sau robonuri sunt foarte ieftine si au o durata de viata extrem de lunga.

O problema a acestor imprimante matriciale este reprezentata de zgomotul foarte mare in timpul functionarii si de rezolutia extrem de redusa a imprimarii, ceea ce va face sa fie imprimat doar text si grafica fara cerinte mari de finete.

Un numar foarte mare de imprimante matriceala sunt monocrome. Sunt si imprimante care functioneaza prin policromie si care pot sa produca sapte culori cu ajutorul unor benzi de cerneala in patru culori de nivel basc : magenta, cian, negru si galben.

Imprimantele matriciale sunt utilizate inca in birouri si pentru formulare si facturi. In industrie sau in laboratoare ele sunt folosite pentru a afisa rezultatele din aparatele de control si de masura pentru ca pot sa imprime un singur rand fara sa elimine complet hartia, asa cum se intampla in cazul imprimantelor clasice si cunoscute de toti. In forma miniaturizata aceste imprimante pot fi vazute si in casele de marcat prezente in magazine.

Pentru firmele si companiile care detin astfel de imprimante exista si hartie matriciala speciala. Hartia este unul dintre cele mai comune consumabile pentru imprimante si trebuie cumparata periodic. Poate fi cumparata la rola sau sub forma de topuri iar un top va rezista in functie de modul in care este utilizat si de frecventa cu care se face imprimarea.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *