Oricine iti va spune cat de enervant poate fi un pixel blocat sau mort. Odata observat pentru prima data, este imposibil de trecut cu vederea dupa. Inainte de a arunca cu banii pe un display nou, exista unele artificii care pot fi incercate acasa. Pentru inceput, este important sa faci diferenta dintre un pixel mort si unul blocat.
Fiecare pixel este format din 3 subpixeli (rosu, verde si albastru), care apare alb la culoare cand este aprins si negru cand este stins. Cei 3 subpixeli genereaza toate culorile spectrului. Un pixel blocat este reprezentat printr-o culoare atunci cand unul sau doi subpixeli sunt aprinsi, iar al treilea stins, sau unul aprins si ceilalti doi stinsi. Pixelul mort este reprezentat de nefunctionarea celor trei subpixeli.
In cazul in care displayul prezinta un pixel blocat, eventual doi, se pot incerca metode de deblocare. Acestea nu sunt tocmai recomandate, dar in multe cazuri dau rezultate pozitive. In schimb, un pixel sau mai multi morti sigur nu se vor rezolva si in acest caz recomand apelarea la un service laptop pentru schimbarea display-ului cu unul nou, eventual unul second-hand in stare buna daca il aduceti dumneavoastra.
In cazul in care mai aveti laptopul in garantie, iar numarul de pixeli blocati sau morti este mai mare decat un numar specificat de producator, atunci puteti schimba display-ul pe baza garantiei. Cea mai simpla metoda care va poate ajuta in refacerea unui pixel blocat, este metoda aplicarii presiunii pe zona cu probleme. Dar, atentie ca exista si cazuri in care nu da rezultate satisfacatoare. Pentru inceput, gasiti pixelul cu probleme, tineti minte pozitia lui pe ecran apoi stingeti laptopul.
Cu un obiect cum ar fi un stilus, apasati usor si masati circular zona pixelului cu probleme. Nu apasati tare deoarece puteti provoca daune pixelilor din jur si astfel vor inceta sa functioneze altii. Dupa aceea porniti laptopul si observati daca pixelul si-a revenit. O alta metoda simpla ar fi apelarea la softuri care au posibilitatea de a trece display-ul printr-o serie ciclica de culori intr-un timp foarte scurt de ordinul zecilor de milisecunde.
Procesul de obicei dureaza mult, dar in multe cazuri da rezultate satisfacatoare si pixelii isi revin la functionarea normala.