0

Hamilton castiga 1 dolar pe secunda

Campionul mondial de Formula 1, Lewis Hamilton, a stat vreo sapte luni sa isi negocieze noul contract cu Mercedes, dar, credeti-ma, a meritat. Britanicul s-a despartit de firma care il manageria, XIX Entertainment, condusa de un nume greu din showbiz, Simon Fuller – creatorul idolilor din muzica, gen Pop Idol si American Idol – si a decis sa mearga la negocieri pe cont propriu. Evident ca a trebuit sa rupa Gugalul in doua cautand interminabilii termeni juridici care sufoca un contract, a transpirat mai mult decat o face in cockpit, in timpul curselor, dar a iesit impecabil din aceasta afacere. Lewis a semnat un nou contract pe trei ani – apropo, a marturisit ca avea aproape 100 de pagini, nu ca ale noastre, care au cateva, suficient, insa, pentru a nu sti de ce te da afara angajatorul – cu un salariu anual de 31 de milioane de dolari!!! A cerut sa fie platit in dolari, pentru ca vrea sa profite probabil de cursul bun al lui Benjamin Franklin & Company, nu?

Ei, si acum, sa facem noi un calcul babesc si sa vedem ce inseamna aceste 31 de milioane de dolari pe care le castiga Hamilton pe an! Pai, daca impartim la 12, rezulta un salariu lunar de aproximativ 2,6 milioane, ceea ce nu-i rau deloc in ziua de azi. Pe zi, Lewis castiga de acum inainte vreo 86.000 de dolari, cam cat doua apartamente decente in Iasi, ceea ce inseamna ca in vreo doua saptamani poate sa-si ia lejer un bloc si sa-l inchirieze, ca sa-si mai rotujeasca veniturile. In fine, daca e sa lucreze cu ora, englezul e platit cu aproximativ 3.600 de dolari, adica, mai clar, 1 dolar pe secunda. V-a luat durerea de cap? Stati asa, sa va mai spun ca la salariul de baza, Lewis a negociat si niste bonusuri, ca sa stie omul cu adevarat pe ce munceste. In cazul in care va face performante, si – slava Domnului! – va  face, la ce masina i-a pus Mercedes la dispozitie, atunci va ajunge la un castig anual de 40 de milioane de dolari. Dupa ce a bifat aceasta suma, Lewis si-a permis sa faca si o gluma, spunand ca va trebui sa-si ofere 10% comision. Doar a negociat bine!

1

Desigur, acum veti da navala sa va duceti copiii la Formula 1, ca se plateste mai bine decat in invatamant, dar nu e chiar asa. Adica, ok, ne minunam de banii pe care ii ia acest baiat, insa sa nu uitam ca vorbim despre un sport extrem de greu si periculos, in care, pe langa un talent iesit din comun, ai nevoie de un mental exceptional, o tona de curaj si dorinta de a munci cat Sisif atunci cand altii merg in cluburi sau la gratare.

Hamilton este dublu campion mondial si pilotul numarul 1 in momentul de fata, care stie sa gestioneze excelent fabulosul monopost realizat de Mercedes. Britanicul este liderul la zi al clasamentului general si principalul favorit sa castige un nou titlu la finalul acestui sezon, asa cum arata in prezent cotele de pariuri pe Formula 1, pe care le gasiti aici. In cazul in care va deveni campion mondial, Hamilton se va alatura unor nume de legenda ale acestui sport care au castigat titlul de trei ori, precum Ayrton Senna, Nelson Piquet sau Niki Lauda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *