0

Informatii de baza despre steroizi anabolizanti

Steroizii sunt substante chimce produse de organismul uman ce mai poarta denumirea de hormoni. Acestia au rol in cresterea si dezvoltarea masei musculare si osoase, fiind derivati ai principalului hormon masculin, Testosteronul.  Datorita anumitor disfunctii  in care organismul nu produce destui hormoni, oamenii au inceput sa sintetizeze aceste substante si astfel au luat nastere steroizii anabolizanti. Avand o structura foarte asemanatoare cu steroizii secretati de corp, steroizii anabolizanti pot sustine cu succes functiile organismului.

Utilizarea steroizilor

Steroizii anabolizanti sunt folositi cu succes in medicina, in afec tiuni precum: hipogonadismul, cancerul  de san, disfunctii sexuale, intarzieri de crestere.

O alta categorie de persoane ce folosesc steroizi sunt cei care depun un efort fizic crescut precum sportivii, culturistii sau persoane care doresc pur si simplu sa isi creasca masa musculara.  Administrarea de steroizi anabolizanti creste rezistenta organismului la efort, acesta sintetizand o cantitatea mai mare de ATP, din care rezulta mai multa energie, implicit rezultate mai rapide.

Tipuri de steroizi anabolizanti

Clasificarea steroizilor se realizeaza in functie de modul de administrare. Exista doua categororii: steroizii orali si steroizi injectabili.

1.Steroizii orali

Steroizii orali sunt cei mai des utililizati datorita dificultatii reduse de administrare.  Aceste pastile se administreaza zilnic, in diferite doze si combinatii in fuctie de rezultatele dorite. Utilizarea steroizilor orali o perioada indelungata de timp si in doze necorespunzatoare poate produce afectiuni hepatice ,de aceea se recomanda folosirea unor suplimente hematoprotectoare.

2.Steroizii  injectabili

Steroizii injectabili sunt folositi de regula de persoanele mai experimentate, care au inteles cum sa foloseasca steroizii. Spre deosebire de steroizii orali, acesti steroizi injectabili nu sunt la fel de toxici pentru ficat. Acestia se administreaza intramuscular sau intradermic. Tehnica nu este una complicata, este nevoie doar de o seringa, un ac si substanta dorita. Dezavantajele acestei metode sunt durerea datorata injuectiei si eventualele complicatii daca nu se realizeaza corect( infectii, hematom).

Efectele steroizilor anabolizanti

Ca la orice supliment folosit exista efecte pozitive, dar si o serie de efecte adverse. Administrarea steroizilor creste masa musculara, forta, rezistenta la efort, accelereaza metabolismul si grabeste scaderea statului adipos. Folosirea in exces a steroizilor poate cauza inhibarea secretiei proprii de testosteron care poate duce la disfunctii sexuale. Alte efecte adverse:  acnee, ginecomastie ( aparitia tesutului mamar, a sanilor), calvitie( caderea parului pana la chelie), sterilitate, afectiune ale ficatului si a le rinichilor.

Desi efectele adverse sunt destul de serioase, administrarea steroizilor nu este periculoasa daca este facuta corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *